Общинският съвет заседава в четвъртък по дневен ред от 55 точки

225

Общински съвет - Плевен, се събира за заседание в четвъртък, 29 февруари, от 09.00 ч. в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”. Предварителният дневен ред на съветниците включва 55 точки, последните две от които са питания от общински съветници. Сесията ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет: https://obs.pleven.bg/

Заседанието на Общинския съвет ще започне с гостуване на първата детска кукерска група в Плевен. Групата е сформирана в ДГ „Дружба“ и включва 19 деца на 5-годишна възраст. Ще гостуват и деца от Центъра за работа с деца, които преди заседанието ще посрещат с мартеници общинските съветници.

Първа точка в дневния ред е предложение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на местния парламент, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Предложението касае включване на текст за свикване и провеждане на онлайн заседания при обявени извънредно положение, бедствено положение, извънредна епидемична обстановка или кризисна ситуация, засягащи територията на общината или част от нея, и когато въведените мерки и наложените ограничения, свързани с тях, не позволяват или затрудняват провеждането на присъствени заседания.

Съветниците ще разгледат и предложение за актуализация на общинската Наредба № 7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Ще бъде представена и Програмата за управление на Община Плевен, мандат 2023 – 2027 год., внесена от кмета на Общината д-р Валентин Христов.

Предложение за определяне състав на експертна комисия, отговаряща за оценка и подбор при участие за съфинансиране на проекти в сферата на културата на територията на община Плевен, е четвърта точка в предварителния дневен ред на заседанието. Ежегодно с бюджета на Община Плевен се приемат средства за съфинансиране на културни проекти, които се изготвят от културни организации и артисти на свободна практика в общината. Предоставянето на тези средства има за цел да подкрепи и стимулира създаването на културни продукти и реализирането на културни събития. В предходния мандат 2019 - 2023 г., Комисията се състоеше от петима общински съветници и петима представители на общинската администрация. Предложението е новосъздадената такава да запази състава си от 10 души, като Общинският съвет да посочи поименно петимата съветници, които ще го представляват.

Този месец дневният ред включва обсъждане и на две предложения за удължаване на срок по договори. Първото касае удължаване на договор за обществен превоз на пътници, сключен между Община Плевен и „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. Второто такова е за удължаване на срока за погасяване на кредит до 25.12.2026 г. по договор с Фонд ФЛАГ ЕАД за поет дългосрочен общински дълг във връзка с изпълнение на проекта за „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“.

Февруарската редовна сесия включва още: Приемане на процедурни правила за кандидатстване с проекти от кметовете на кметства в Община Плевен по реда на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.; Приемане на Общински годишен план за младежта; Създаване на Временна комисия за разработка на Политика за участието на Община Плевен в публични предприятия; Предложение за създаване на общински in vitro фонд; Изготвяне и реализиране на общински „Здравен календар“.

Общинският съвет ще разгледа този месец и три предложения за учредяване безвъзмездно право на ползване на читалища в общината върху общински недвижими имоти. Дневният ред включва също: Предложение за обособяване на сграда/и за споделено работно пространство; Изработване на проект и поставяне на паметна плоча; Обсъждане на визия за новопридобит имот – жилищен блок в жк „Кайлъка“; Проектиране и изграждане на пътна връзка жк „Дружба“ - Източна индустриална зона при пътен възел Балканстрой; Предложения за изменения на Общия устройствен план на гр. Плевен и др.

Всички предложения, включени в предварителния дневен ред за заседанието на Общински съвет - Плевен на 29 февруари, са публикувани на интернет страницата на институцията, раздел „Заседания“/„Заседания на Общински съвет - https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-29022024-g

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен чества 139 години от…

петък, 06 септември 2024
21

Общинският съвет заседава на 29…

сряда, 28 август 2024
231

Общинският съвет прие решения за…

четвъртък, 25 юли 2024
233

Стартира нова процедура за избор…

четвъртък, 25 юли 2024
441