Общинският съвет заседава на 26 септември, нов общински съветник полага клетва

76

Общински съвет - Плевен, се събира за заседание в четвъртък, 26 септември, от 09.00 ч. в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”. Предварителният дневен ред на съветниците включва 25 предложения. Заседанието ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет: https://obs.pleven.bg/

Първа точка в дневния ред е полагане на клетва от новообявен общински съветник. Със свое Решение № 261-МИ Плевен от 22.02.2024 г. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник Генадий Гешев от Местна коалиция (МК) „Българска нова демокрация“. Решението е в резултат на постъпил сигнал в деловодството на ОИК - Плевен от Пепо Петков, в който се казва, че има нарушение на чл. 30, ал. 4, т. 4 предл. последно от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Със същото решение за избран като общински съветник е обявен Пепо Петков. Последва обжалване, в резултат на което на 10 септември тази година ВАС потвърди окончателно решението на ОИК - Плевен.

Заседанието ще продължи с обсъждане на промени в Наредба № 4 за търговската дейност на територията на общината. Целта на предложението е да се регламентира осъществяване на търговска дейност от мобилни търговски обекти - оборудвани за производство и продажба на хранителни изделия, кемпери, които са регистрирани като пътно превозно средство от органите на МВР с положително становище от БАБХ и притежават способността да се придвижват и осъществяват търговска дейност на различни локации.

Предложение за приемане на Отчет за изпълнение на бюджета на Община Плевен за периода 01.01.2023 г. - 31.12.2023 г. е трета точка в дневния ред на съветниците. Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански организира обществено обсъждане на отчета на 17 септември тази година на основание Закона за публичните финанси и Наредба № 10 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Плевен. Съгласно Закона за публичните финанси след публичното обсъждане на изпълнението на общинския Бюджет`2023 Общинският съвет на Плевен трябва да приеме отчета не по-късно от 30 септември на годината, следваща отчетната.

Предварителният дневен ред включва предложение и за осветяване на емблематична сграда в Плевен по повод Световната кампания „Light It Up Gold“ за повишаване осведомеността за рака при децата. Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. С писмо до Община Плевен Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ отправя покана Плевен да подкрепи световната кампания. Сдружението е пълноправен член на CCI - Международна конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак, сървайвъри и пациентски защитници. Основните му цели са защита правата на децата с онкохематологични заболявания, запознаване на обществото със спецификите на рака в детска възраст, осигуряване на цялостна грижа и подкрепа за децата и техните семейства по време на лечението и след това; създаване на контакти с подобни организации в страната и чужбина. За да се насочи общественото внимание към проблема, кампанията използва златния цвят.

На септемврийското си заседание съветниците ще разгледат няколко предложение за предоставяне на общински имоти за безвъзмездно ползване на обществени организации - НЧ „Наука - 2000“ - с. Ласкар, НЧ „Христо Ботев - 1927“ - с. Коиловци и на Сдружение „Фото художници“.

Дневният ред на сесията включва още: Предложение за отдаване под наем на части от имоти - публична общинска собственост за разполагане на 7 преместваеми съоръжения - рекламно-информационни материали /РИЕ/ (билборд) и 1 РИЕ - собственост на Община Плевен; Изменение на решение на Общинския съвет за одобряване на Годишен план за ползване на дървесина през 2024 г. от общински горски територии; Актуализиране на списъка на имоти от общинския поземлен фонд с начин на трайно ползване - пасища, мери и ливади; Предложение за реализиране на инвестиционни намерения; Допускане на частично изменение на Общия устройствен план на Плевен; Предложения за изработване на проекти за подробни устройствени планове; др.

Всички предложения, включени в предварителния дневен ред за заседанието на Общински съвет - Плевен на 26 септември, са публикувани на интернет страницата на институцията, раздел „Заседания“/„Заседания на Общински съвет“ - https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-26092024-g

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Избраха експерт-счетоводители за заверка на…

четвъртък, 26 септември 2024
252

Минута мълчание за Ева Маринова…

четвъртък, 26 септември 2024
275

Пепо Петков положи клетва като…

четвъртък, 26 септември 2024
154

Общинският съвет заседава на 26…

сряда, 25 септември 2024
77