Закриват ОДЗ „Яница“ от 1 март

1066

Сградата в квартал „Дружба“ пропада от години и е опасна за децата, гласи заключението на експерти

 

ОДЗ „Яница” в жк „Дружба“ в Плевен ще бъде закрита, защото сградата е опасна за децата. Решението бе гласувано от Общински съвет - Плевен и влиза в сила от 1 март 2016 г.

На сесията стана ясно, че ОДЗ „Яница“ се помещава в имот - публична общинска собственост, който се намира в жк „Дружба”, втори микрорайон. Сградата е построена през 1988 год. и представлява масивна панелна конструкция с площ от 1215 кв.м. За проблемите с детската градина се говори от години насам. Сградата пропада и инженерно-геоложко проучване и конструктивно обследване на и в района преди време показаха деформации по конструкцията й. В резултат на обследването се препоръчва на кмета на община Плевен да ограничи ползването на сградата за дейности, свързани с предназначението й поради установени необратими деформации, появили се в резултат на фундиране в нездрава почва, високи подпочвени води и дефектирали подземни комуникации. Резултати от изпитването на лицензирана строителна лаборатория са показали, че вложената армировка е недостатъчна за поемане на сеизмично натоварване. На базата на всичко това специалистите са констатирали, че сградата не може да бъде използвана повече за нуждите на децата, защото съществува потенциална опасност за техния живот и здраве. Освен това, ако се предприеме цялостно укрепване, то ще бъде в обеми, съизмерими с тези на ново монолитно строителство. Следователно – ще е икономически нецелесъобразно и в същото време конструктивните мерки за усилване и укрепване на сградата няма да дадат пълна гаранция за стабилност на конструкцията в бъдеще.

На базата на всички тези констатации на експертите със заповед от 28 септември 2015 год. е преустановено използването на сградата за нуждите на детското заведение. Вече са предприети действия и за разпределение на децата и персонала на детската градина в други детски заведения в Плевен.

„Тепърва ще се мисли какво ще се прави със сградата. За съжаление Общината не разполага със свободен финансов ресурс, за да реализира идея, за която бяха направени постъпки още в предния мандат, а именно тази сграда да бъде съборена и на терена да бъде изградена нова детска градина. Без помощта на правителството обаче трудно бихме се справили сами с тази задача. Това е един от възможните варианти, ще работим в тази посока, защото Плевен има нужда от детски градини“, коментира на пресконференция в пресклуба на БТА Мартин Митев. Той опроверга категорично слуховете, че закриването на детската градина е свързано по някакъв начин с интереси на частни инвеститори. „Закриването на детската градина не е поради факта, че някой е хвърлил око на този терен, а защото сградата е опасна за децата. Идеята, на която и аз държа, е този терен не да се продава, а да се направи всичко възможно там да бъде изградена нова детска градина, защото децата са бъдещето на този град“, каза още председателят на ОбС - Плевен.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
59

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
60

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
53

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
76