Високо признание за Медицинския университет и Плевен в навечерието на Международния ден на здравето

906

В навечерието на 7 април - Международен ден на здравето и празник на здравния работник, с тържествена промоция Медицински университет - Плевен, дипломира Випуск 2019 на факултет „Обществено здраве“. Сред официалните гости на празника в зала „Магнум” на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев" бяха Н. пр. Ерик Льобедел - посланик на Франция в България, председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, кметът на общината Георг Спартански и секретарят на местната управа Паулина Кирова, областният управител Мирослав Петров и заместникът му д-р Красимир Трифонов, представители на здравни институции и др.

Церемонията започна с посрещане на академичното ръководство и символите на вуза, след което с поздрав към дипломантите се обърна ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов. На всички възпитаници от Випуск 2019 на факултет „Обществено здраве“ той пожела да следват мечтите си и да защитават достойно името и авторитета на своите преподаватели и своята Алма Матер с действията си на професионалното поприще.

Тази церемония ще остане паметна в историята на плевенския Медицински университет и с наградата, която бе връчена на почетния ректор на вуза член.-кор. проф. Григор Горчев. Проф. Горчев бе удостоен с френското държавно отличие - степен „Кавалер“ на Ордена на академичните палми от френския посланик Н. пр. Ерик Льобедел. Решението за наградата е с указ от 14 юли 2018 година на министър-председателя и по предложение на министъра на образованието на Френската република. Орденът се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета. „Тази награда е колективна, тя е за Плевен, защото всички ние тук сме свързани, а аз винаги съм бил екипен играч“, каза при получаване на ордена проф. Горчев и благодари на Франция в лицето на нейния посланик у нас Н. пр. Ерик Льобедел за оказаната му висока чест. „Свързан съм с тази страна от малък - моят баща е завършил френска филология в Софийския университет и още от ранна детска възраст се докоснах до френския език и култура, а след това и професионалната ми дейност бе свързана с Франция“, сподели дългогодишният ректор на Медицински университет - Плевен. Той посочи също, че именно Франция е сред най-напредналите държави в света по отношение на лапароскопската хирургия.

Вниманието през втората част от церемонията бе насочено изцяло към дипломантите от факултет „Обществено здраве“. Тържеството продължи с поздрави към младите специалисти, поздравителен адрес имаше и от името на Общински съвет - Плевен. Специално приветствие към випуска поднесе проф. Флориан Стегер - директор на Института по история, философия и етика на медицината към Университет Улм, Германия. Отговор на поздравленията от името на всички колеги направи Нели Йорданчева - магистър в специалност „Управление на здравните грижи“. Общо 124 бакалаври и магистри от четири специалности на факултет “Обществено здраве” изрекоха клетвените слова и получиха своите дипломи. Отличниците във випуска са 33-ма.

Церемонията завърши с изпълнения на абсолвенти.

 

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет.

 

Свалете в PDF