Въвеждат 3-месечни отчети за общинските фирми

886

Затягане на финансовия контрол върху общинските фирми чрез въвеждане на 3-месечни отчети е една от основните промени, които гласуваха съветниците на Плевен на сесията на 25 февруари. Общинският съвет прие изменение на Наредба №8, регламентираща условията и реда за упражняване на правата на собственик от Община Плевен върху общинската част от капитала на търговските дружества. Точката за изменение на нормативния документ бе първа в дневен ред на сесията и бе внесена от председателя на Общинския съвет Мартин Митев.

„Смятам, че с въвеждането на 3-месечните отчети за фирмите общинските съветници ще имаме възможност по-адекватно и навреме да взимаме мерки ако в определен момент видим, че дадено дружество тръгва в грешната посока“, коментира на брифинг в пресклуба на БТА в ПлевенМартин Митев. Той посочи, че промените в Наредбата се правят във връзка с недостатъците, установени в практиката по прилагането й до момента, както и заради установени несъответствия на документа със законодателство от по-висока степен.

„С цел по-ефективно управление е целесъобразно упражняването на предварителен, текущ и последващ контрол във връзка с поемането на задължения и участието на едноличните търговски дружества в процедура по възлагане на обществени поръчки. В тази връзка се въвежда задължение на контрольора да упражнява този вид контрол. Отново с цел по-ефективно управление и публичност на същото се въвежда и задължението за предоставянето на 3-месечни анализи на финансовите резултати пред принципала“, поясни председателят на Общински съвет - Плевен. Той посочи, че за прилагането на изменението на Наредба №8 не са необходими допълнителни финансови средства. Очакваните резултати от промените са преодоляване на недостатъците, установени до момента в практиката по прилагане на действащата Наредба №8, и въвеждане на по-строг контрол за общинските дружества при поемане на задължения и при участие в процедури по възлагане на обществени поръчки.


Свалете в PDF