В Плевен бе открит Изнесен комплекс за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски"

916

С тържествена церемония, в присъствието на президента и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, представители на държавната и местна власт, в Плевен официално бе открит Изнесен комплекс за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски". Комплексът е разположен в сградата на бившето училище "Марин Дринов". Базата бе предоставена единодушно с решение на Общински съвет - Плевен през 2020 година, след като бе открито възстановеното военновъздушно училище. 

Началото на церемонията бе дадено в 11,00 часа с посрещане на президента Румен Радев, който поздрави почетния строй - блокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ, военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220, студенти от Медицинския университет в града, ученици от партньорските училища ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“, гвардейски отряди от ОУ „Д-р Петър Берон“ и от гр. Русе.

Сред официалните лица на откриването бяха зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, областният управител на Плевен Иван Петков и екипът му, кметът на община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, представители на Българската армия, на държавни и общински структури, представители на институции с отношение към авиационното образование, ученици и десетки плевенчани

За историята на Комплекса, идеята за неговото разкриване и за всички, замесени в тази благородна кауза, припомни в изказването си началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски:

За честта към визитката на Плевен да бъде добавена още една университетска структура в лицето на Изнесения комплекс за авиационно образование говори кметът Георг Спартански. Той проследи накратко хронологията на процеса - от закриването на училище „Марин Дринов“, през редицата опити от страна на местната власт да се даде нов живот на изоставената сграда до единодушното решение на местния парламент и местната власт през 2020 година и важната подкрепа от страна на държавната тук да бъде разкрит Комплекс за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски".

Към всички присъстващи се обърна и президентът Румен Радев, като подчерта, че Плевен, освен пазител на българската история, винаги е бил и си остава авиационен град, люлка на българската военна авиация. „Аз съм убеден, че това ползотворно партньорство ще продължава и занапред. И мога да ви гарантирам, че тъй като вие успяхте да покажете резултатите от взаимодействието на държавна и местна власт, държавата ще продължи да ви подкрепя, така че заедно с общината в най-скоро време да видим този регион облагороден, да съответства на нивото на вашите амбиции, размах на мислене и способности“, каза Радев. По думите му с откриването на Изнесения комплекс за авиационно образование най-сетне летци и авиационни инженери ще получават сертификат за летателна и инженерна правоспособност по правилата на гражданската авиация, а позиционирането на структурата в Плевен ще привлече още повече млади хора и ще им помогне да усвоят по-добре авиационните науки.

Част от тържествената церемония бе и връчване на свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след пълен курс /теория и практика/ пред Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Свидетелствата връчи държавният глава, след което лентата за откриването на новия Комплекс за авиационно образование в Плевен тържествено прерязаха президентът Радев, кметът Георг Спартански, бригаден генерал Юлиян Радойски и областният управител Иван Петков.

Преди три години, на 20 януари 2020 година, президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев и министърът на отбраната тогава Красимир Каракачанов откриха възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и връчиха бойното му знаме. През 2020 г. с решение на Общински съвет - Плевен Община Плевен предостави безвъзмездно на ВВВУ бившето основно училище „Марин Дринов“ в град Плевен. Със собствени сили бе почистен районът от храсти и опасни дървета, възстановена бе над 300 м ограда и захранването с вода на сградата.

През 2021 г. бе проведена обществена поръчка за „Изпълнение на инженеринг - проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР“ на обекта. Сградата е въведена в експлоатация с акт 16 и функционира като Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) към Училището, в който вече се обучават курсанти и студенти.

През първия етап в сградата са изградени център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места за настаняване и 2 апартамента за настаняване на гост – преподаватели, 12 кабинета на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли.

Предстои реализиране на втория етап за реконструкция на ИКАО, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

Пред обновената сграда на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) е поставен историческия за българските ВВС самолет - Миг-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през месец октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Самолетът изтребител Миг - 21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422 е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
75

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
67

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
65

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
82