Увеличават щата на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци

814

Общинският съвет на Плевен прие единодушно предложението за увеличение на щатните бройки на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ с нови 6 щата. „На практика става дума за предложението, което съветниците не приеха на сесията си преди месец, но тогава искането за Ансамбъла бе част от точка, в която се предлагаше увеличение на щата и на Общински хор „Гена Димитрова“, поясни на пресконференция в БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

На редовната си сесия на 25 август съветниците на практика разгледаха само предложението за отпускане на допълнителни бройки за Северняшкия ансамбъл, което събра и 39 гласа „за“.

Искането е внесено в местната управа от временно изпълняващия длъжността директор на състава Мариан Туджаров, който също присъства на сесията. До 2013 г. в Северняшкия ансамбъл са работели общо 66 артисти и обслужващ персонал. С решение от 30 май 2013 г. на местния парламент, по предложение на директора на Ансамбъла тогава Георги Хинов, считано от 1 юли същата година, са съкратени 10 щатни бройки певици и музиканти. Според Мариан Туджаров намаляването на артистите от тези художествени звена се е отразило негативно на работата на Ансамбъла - хоровото звено е в невъзможност да изпълнява хорови партитури дори със средна сложност, а в оркестъра липсват музиканти с основни музикални инструменти – гайда и тамбура, които са водещи в народните оркестри. Стандартът в професионалните ансамбли за народни песни и танци е за 76 артисти, като допустимият минимум е от 68. В тази връзка е и предложението в Северняшкия ансамбъл да бъдат назначени нови 6 щатни артисти. Местата са съответно за 2 оркестранти и 4 певици.

Увеличението на щатните бройки няма да бъде свързано с увеличение или корекции в бюджета на културния институт, а средствата за това ще бъдат за сметка на икономии от ФРЗ за 2016 година, информира Мартин Митев.

Свалете в PDF