Условията за работа на лекарското съсловие по време на пандемията обсъдиха на среща в Плевен

618

Работата на общопрактикуващите лекари и болничните заведения в Плевен и региона в условията на ковид епидемията, както и важността на стриктно спазване на противоепидемичните мерки, бяха темата на среща в зала „Плевен“ с участието на зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателя на комисията по здравеопазване в 44-то НС д-р Даниела Дариткова и представители на лечебните заведение и лекарското съсловие в областта. На дискусията присъства и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, участие взеха също народният представител Пламен Тачев - инициатор на срещата, областният управител на Плевен Мирослав Петров - домакин на форума и зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов.

Близо 127 млн. лв. допълнително са предвидени за болничната помощ за 2021 г., увеличение с близо 13% се предвижда и за специализирана извънболнична помощ, съобщи в началото на разговора зам.-министър Пенков. Повече ще бъдат средствата и за диспанзеризиране, диагностична дейност и първична помощ. „Правителството прави всичко каквото трябва. Има сключен договор за ваксини. Към края на годината очакваме да получим 2 500 000 ваксини. Полагат се неимоверни усилия за обезпечаване на болниците с всички необходими лекарства за ковид. До 20-25 дни в България трябва да пристигне и първата голяма пратка с лекарства за коронавирус”, обяви д-р Бойко Пенков. Той направи оценка и на ситуацията в Плевенска област, като посочи, че на този етап Плевен се справя добре в условията на пандемията: „Областта е в жълто на картата със заболеваемостта от ковид. Малко области са в тази жълта зона, за съжаление имаме 6 области в червената зона, което е притеснителното.”

„Предизвикателствата са много и необичайни, защото COVID-19 постави на изпитание всяка една от системите в обществото, но най-вече здравната”, отбеляза по време на разговора и председателят на комисията по здравеопазване в 44-то НС д-р Даниела Дариткова и посочи, че област Плевен е областта с най-голямото обезпечение с лекари. Д-р Дариткова информира също, че в бюджета на НЗОК, който ще бъде представен следващата седмица, са предвидени 343 млн. лв. повече за различните сфери на здравната система. Предвиждат се и други мерки, които ще дадат по-голяма сигурност и на други болници, които ще изпълняват функции основно за лечение на пациенти с COVID-19.

Срещата в Плевен продължи под формата на разговор на теми, касаещи работата в условията на ковид епидемия на общопрактикуващите лекари, на болничните заведения на държавна и общинска издръжка, значимостта на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и опазването на лекарите и медицинския персонал в страната.

Свалете в PDF