Цветя за 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев!

640

С поднасяне на цветя пред паметника на едноименния булевард в града, Плевен отбелязва днес 173-ата годишнина от рождението на големия български революционер, поет и публицист Христо Ботев.

В знак на признателност цветя тази сутрин бяха положени от името на председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев. Своята почит пред делото и личността на Ботев засвидетелстват през целия ден и представители на държавната и местна власт, институции, организации, признателни граждани.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в гр. Калофер. Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 г. заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен за свободолюбивите си идеи. Учителства в с. Задунаевка, Бесарабия, а в началото на 1867 г. се завръща в Калофер, но още същата година е принуден да емигрира в Румъния. Работи в печатницата на Д. Паничков (1868), прави първите си литературни опити, превежда, участва в театрални представления, сътрудничи на в. "Гайда" и "Дунавска зора". По-късно е учител в Александрия и Исмаил (1869) , редактор на в. "Дума на българските емигранти" (Браила, 1871). През 1872 г. се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на в. "Свобода" и "Независимост". Издава сатиричния вестник "Будилник" (1873). След смъртта на Левски (1873) отношенията му с Каравелов, който се отдръпва от революционните идеи, секват, а Ботев оглавява революционната емиграция и списва нейния орган в. "Знаме" (1874-1875). След обявяването на Априлското въстание организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб "Радецки" и слиза на Козлодуй. Четата не среща подкрепата на българите, води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит /на 02.06.1876 г./ Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите и в национален символ.

 

Свалете в PDF