Съветниците приеха решение общински имот да бъде продаден на държавата за нуждите на Медицинския университет

391

Общински съвет - Плевен, единодушно подкрепи решение незастроен общински поземлен имот да бъде продаден на държавата във връзка с плановете за изграждане на учебен комплекс от плевенския Медицински университет. Съветниците гласуваха предложението на днешното заседание, като точката влезе като допълнителна в дневния ред.

Незастроеният терен е с площ 22 454 кв.м и е с предназначение „За учебна дейност“. Със свое решение през декември миналата година местният парламент даде предварително съгласие имотът да бъде продаден на държавата по реда на Закона за общинската собственост.

С писмо от януари тази година Министърът на образованието и науката посочва, че на основание Наредба №7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество продажбата на недвижим имот - частна общинска собственост, в полза на държавата, може да се извърши без търг или конкурс след решение на Общинския съвет, по реда и условията на Закона за общинската собственост. За закупуването на имота - частна общинска собственост, със средства на Медицински университет - Плевен, образователното министерство инициира процедура за приемане на решение на Министерски съвет. Така на 7 март тази година бе прието Решение №116, с което на ректора на Медицинския университет се възлага да сключи договор за покупка на гореописания имот - собственост на Община Плевен, в полза на държавата. Съгласно това решение, считано от датата на придобиването имотът се обявява за публична държавна собственост и се предоставя безвъзмездно за управление на вуза. За поземления имот има изготвена актуална пазарна оценка от независим лицензиран оценител, която възлиза на 1906 300 лв. без ДДС.

С 38 гласа „за“, „против“ и „въздържал се“ - няма, Общинският съвет прие:

- Да се продаде на държавата, представлявана от оправомощения ректор на Медицински университет - Плевен, недвижим имот - частна общинска собственост, представляващ незастроен поземлен имот с адрес: гр. Плевен, ул. „Никола Д. Петков“, с площ 22 454 кв.м, за сумата от 1906 300 лв. без ДДС.

- Оправомощава кмета на Община Плевен да сключи договор с държавата за продажба на имота, съобразно настоящето решение и нормативните изисквания.

Свалете в PDF