С тържествен ритуал Плевен чества 145 години свободна България

420

С поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън в Параклис - мавзолей „Св. Георги Победоносец” Плевен чества днес 145-ата годишнина от Освобождението на България. Тържественият ритуал започна в 11,00 ч. на централния площад „Възраждане“ с издигане на националното знаме на Република България под звуците на химна „Мила, Родино”. Свещеници от плевенските храмове отслужиха панихида за всички воини, дали живота си за свободата на Плевен и страната преди 145 години.

Да засвидетелстват своята признателност пред паметта на загиналите на площада бяха представители на местната и държавна власт - председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, областният управител на Област Плевен Иван Петков, военнослужещи, представители на политически и обществени организации, на културни институти, учебни заведения, стотици признателни плевенчани. Слово в празничния ден произнесе кметът Георг Спартански:

„Стотици хиляди достойни дъщери и синове на България постилат с костите си пътя към нашата свобода…Нека да помним историята, да извличаме поуките от нашето минало, за да имаме като българи достойно бъдеще в Европа и в света“, обърна се към присъстващите Георг Спартански. И още: "Нека в този ден, в който ние благодарим, почитаме и славим паметта на хилядите знайни и незнайни герои - наши и чужди, дали живота си, за да ни има нас, нека да помним, че Съединението прави силата и да не забравяме заветите на нашите революционери…На българския народ му е нужно единение, да работим за една обща цел и да се борим за нейното постигане. Нека в пътя напред и в годините, които са пред нас, не забравяме и тези, които отдадоха своя живот и чиито кости лежат в символа на Плевен храм-паметник "Свети Георги Победоносец", отбеляза още кметът. "Предците ни не делиха тези кости на наши и чужди, по верска, етническа и национална принадлежност. Те със своята мъдрост показаха, че героите заслужават обща памет, обща и вечна признателност от поколенията!"

Пред Вечния огън в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя, след което всички сведоха глави в минута мълчание.

Празничният ден продължи с концерт "Възрождение" в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" с участието на Симфониета Враца, трио "Тенорите" и вокална група "Арлекино" при Народно читалище "Съгласие 1869". За Трети март с вход свободен вход работят всички обекти на Регионалния военноисторически музей, както и галериите "Илия Бешков" и Дарение "Колекция Светлин Русев".

Свалете в PDF