С ритуална първа копка в Плевен започна строителството на нов завод

1843

С ритуална първа копка днес в Плевен бе даден старт на строителството на новия Завод за автомобилни кабелни инсталации на немската компания „Леони”. Производствената база ще се намира на ул. "Гривишко шосе" №1 /до зала „Балканстрой“/. От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е плевенската строителна компания "Хоризонт Иванов".

На церемонията за първа копка на новото предприятие присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански, Ралф Маус - директор „Оперативни дейности и производство” в „Леони”, Ралф Зингман - директор „Заводи в Европа“ на „Леони”, Борислав Иванов - управляващ директор на „Хоризонт Иванов”, Светослав Богалински - директор „Бизнес развитие” в „Хоризонт Иванов”.

„Церемонията за първа копка за нас винаги е много емоционална, защото това е все едно да дадеш живот на едно дете. Нашата фирма има над 90 завода в цял свят, като осигуряваме работа на повече от 86 000 работници. Сега планираме откриването на нови 7 завода и един от тези заводи ще бъде в Плевен“, заяви на церемонията директорът „Оперативни дейности и производство” в „Леони” Ралф Маус. Той благодари на държавната и местна власт за доброто сътрудничество и съдействието, за да стане възможно изграждането на новата производствена база в Плевен.

„Да инвестираш, не е чиновническа дейност, това не е счетоводна операция. За да си инвеститор, трябва да си смел, решителен и да можеш да поемаш рискове.“ С тези думи се обърна към присъстващите и вицепремиерът Томислав Дончев. Той поздрави инвеститорите за решителността и смелостта да стартират производство в България и подчерта ключовата важност на новооткритите работни места като фактор за завръщането на квалифицирани кадри в България. По думите му това е тенденция, която може да промени бъдещето на страната ни към по-добро, а новият завод е доказателство, че започва процес по реиндустриализацията на Северна България.

Важността на инвестицията на "Леони" за развитието на Северна България подчерта и министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му инвестицията в Плевен ще стимулира икономическото развитие на региона и ще допринесе за повишаване ефективността на пазара на труда. Министър Караниколов напомни още, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) вече има издадени 15 сертификата, а предвидените инвестиции възлизат на близо 700 млн. лв., като се очаква да се разкрият 1316 нови работни места.

За значението на инвестицията за града и региона говори и кметът на Плевен Георг Спартански, като посочи, че за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции.

Групата Леони е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили. За нея работят над 86 000 души в 31 държави. В Плевен „Леони България” и строително-инвестиционна компания „Хоризонт Иванов” ще инвестират 32 млн. евро в новото предприятие, което се очаква да осигури над 2000 работни места. Заводът е с площ от малко над 30 000 кв. метра, от които около 14 000 ще са производствени мощности. Очаква се новият завод в Плевен да бъде частично отворен още до края на тази година, а през 2020 г. да заработи и с пълния си капацитет.

Свалете в PDF