С промени в общинска наредба: На територията на общината се забранява ползване на барбекю и приготвяне на зимнина на открито

380

С промени в Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на общината, Общинският съвет на Плевен прие забрана за приготвянето на зимнина и ползването на барбекю на открито. Предложението бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и прието след дебат с 28 гласа „за“, 2 „против“ и 10 „въздържал се“.

При обсъждане на точката бе поставен въпроса за контрола по спазване на гласуваната забрана и как ще бъде гарантирана ефективността на приетото решение. Коментар по темата направи и кметът Георг Спартански, като посочи, че никой няма нищо против традиционното приготвяне на зимнина, но това трябва да става при спазване на правилата и съответните изисквания. Обичайна практика в градовете е това да се случва на улицата, в паркове, междублокови пространства и други открити обществени места, поради което често се стига и до конфликти на битова основа.

С оглед изложеното Общинският съвет прие нова точка 20 в чл. 3 от Наредбата №1, като направеното допълнение гласи следното:

„На територията на община Плевен се забранява приготвянето на храна за директна консумация или на зимнина чрез технически устройства /скари, барбекюта и др. подобни/, както и чрез използване на огън от дърва или въглища, в открити междублокови пространства, улици, паркове, градини и други обществени места. Забраната не се отнася за изрично обособените за това места по реда на ЗУТ и Наредба №15/2019 г. на Общинския съвет - Плевен.“

Съветниците определиха и глоба за нарушителите - санкцията е в размер от 100 до 500 лв.

Наредбата влиза в сила 7 дни след публикуването й на интернет страницата на Общинския съвет - Плевен.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
60

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
61

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
56

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
77