Разглеждат предложение за финансово подпомагане на граждани на диализно лечение в общината с бюджета за 2025 г.

107

Предложение за отпускане на еднократна годишна финансова помощ за граждани на община Плевен с терминална бъбречна недостатъчност, лекувани с диализни методи, ще бъде разгледано при обсъждане на проекта за бюджет на Общината за финансовата 2025 година. Решението бе прието от Общинския съвет след продължителен дебат в залата. Точката бе включена в предварителния дневен ред на общинските съветници, но в последствие – отложена, поради направените вече финансови разчети в бюджета за текущата 2024 година.

Днес заседанието на съветниците продължава, след като на първата дата 30 май дебатите успяха да стигнат едва до точка 6 при дневен ред от 53 предложения.

Броят на болните с бъбречни заболявания в страната е общо около 500 000 - 600 000 души, което е около 10 % от населението. Лицата, лекувани с диализни методи, са 4 000 души на средна възраст 60,3 години. В община Плевен на хемодиализа са 56 човека, информира по време на дебата по точката проф. д-р Бисер Борисов, председател на ПК по „Здравеопазване и социална политика“. Посочено бе още, че голяма част от тези пациенти се издържат единствено с пенсия по болест, която е под минималната работна заплата. По тази причина в много общини, включително и в област Плевен, тази група пациенти се подпомага, като размерът на помощта е месечно между 100 и 150 лв.. Идеята е в община Плевен пациентите на диализно лечение да получават еднократно годишно подпомагане от 1200 лв., като сумата да се изплаща през месеците юли/декември на същата календарна година. След дебат и коментари в залата, Общинският съвет реши: Отлага разглеждане на предложението при обсъждането на бюджета на Община Плевен за 2025 г.

Свалете в PDF