Промениха Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Плевен

911

Общински съвет - Плевен прие изменение на Наредба №13 за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на община Плевен. Решението бе прието с 38 гласа "за", 1 против, "въздържал се" - нямаше.

Повод за промяната в Наредбата /приета през 2000 г./ е проверка, при която е установено, че част от разпоредбите на действащия общински нормативен акт са в колизия с приетия през 2002 г. Закон за вероизповеданията. Конкретно е установено, че ограниченията, предвидени в чл. 9 и чл. 10 в Наредба №13, противоречат на основните принципи, залегнали в разпоредбите на Глава втора от Закона. Това налага и съответни промени, за да се премахне установеното противоречие.

След кратък дебат днес съветниците подкрепиха предложения текст за решение с допълнения, направени в залата от съветника Николай Николов Маринов. С решението си Общински съвет - Плевен отмени действащите чл.9 и чл.10 в Раздел II „Спазване на обществения ред при религиозната дейност на регистрираните вероизповедания“ от Наредбата и прие нови на тяхно място.

Текстът на новия чл. 9 гласи:

  1. Забранява се публичното изразяване на верски убеждения от представители на вероизповедания, които не са регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията.
  2. Публичното изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания в предвидените за богослужение или религиозни събрания места е свободно, доколкото не нарушава други разпоредби, свързани с опазването на обществения ред и народното здраве.
  3. Публичното изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания на открито се осъществява при спазване изискванията и по реда на Закона.за събранията, митингите и манифестациите.
  4. Забранява се извършването на религиозна агитация по домовете на гражданите, без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това, както и и на обществени места на територията на община Плевен."

В текста на новия чл.10 се посочва, че религиозните общности и институции и верски убеждения не могат да се използват за политически цели.  

Наредбата с гласуваните промени ще влезе в сила 7 дни след публикуването й в местния печат и интернет страницата на Общински съвет - Плевен.

Свалете в PDF