Приеха без дебати годишните отчети на общинските фирми

1010

„Безкрайно бях учуден от факта, че не се състоя никакъв дебат. Пета година съм в Общинския съвет и досега нямам спомен за подобно приемане на отчети и баланси на общинските фирми - без нито едно изказване“.

Това заяви на брифинг днес в пресклуба на БТА Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев във връзка с гласуваните на сесията без нито едно изказване отчети на общинските фирми. Общинският съвет прие годишните отчети и баланси за 2015 г. на ДКЦ ІІ-Плевен” ЕООД, „ДКЦ ІІІ-Плевен” ЕООД, „Дентален център І-Плевен” ЕООД, „Медицински център по спортна медицина и рехабилитация І” ЕООД, “Тролейбусен транспорт” ЕООД, „Инжстрой” ЕООД, “Паркстрой” ЕООД и "Тибор” ЕАД.Съветниците решиха да не освобождава от отговорност за 2015 г. управителя на две от фирмите – на „Инжстрой” Валентина Вълчанова и членовете на Съвета на директорите на „Тибор” Мая Макавеева, Делчо Янков и Анатолий Илиев и изпълнителния директор Делчо Янков. Решението на местния парламент гласи още, че се освобождават от плащане в размер на 100% от дължимия дивидент за 2015 г. „ДКЦ ІІ - Плевен”, „ДКЦ ІІІ - Плевен”, „МЦРСМ І -Плевен”, „Инжстрой”, „Паркстрой” и „Тибор”. Управителите на същите се задължават да ползват освободения дивидент за закупуване на дълготрайни материални активи, необходими за дейността им, за която са регистрирани и за извършване на строително-ремонтни работи. Освен това изброените шест фирми трябва да представят всяко тримесечие отчет за начина на изразходване на средствата от освободения дивидент. Управителните органи на „Тролейбусен транспорт” и „Инжстрой” трябва да проведат и конкурс за избор на експерт-счетоводител за заверка на годишните си финансови отчети за 2016 г. и в срок до 30.06.2016 година да внесат в Общинския съвет протокол от проведения конкурс и предложение за експерт-счетоводител, .

„Като цяло може да се каже, че общинските фирми се справят успешно и разширяват комплекса си от услуги. Чисто финансово те стоят добре, поддържат една постоянна норма на печалба, от която през последните две години ги освобождаваме, за да могат да реинвестират в дълготрайни материални активи“, заяви пред медиите Мартин Митев. Въпреки това, допълни той, е нужно да бъде затегнат контрола върху общинските фирми и затова преди време предложих промените в Наредба 8. Целта на приетите промени е принципалът на общинските фирми в лицето на Общинския съвет да получава текуща информация за тяхното финансово състояние.

Мартин Митев коментира и състоянието на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, като обясни, че отчетените от фирмата загуби за 2015 и 2014 година всъщност са т.нар. счетоводни загуби. „Те се дължат на високите амортизационни отчисления, които Дружеството е принудено да прави заради новите тролеи. Всъщност фирмата стои изключително добре в момента“, обясни Председателят на местния парламент. Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет да бъде разгледана и новата транспортна схема на Плевен, част от която ще бъдат и новите тролейбусни линии в града.

Свалете в PDF