Президентът Румен Радев пристигна в Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града

670

Президентът Румен Радев пристигна днес в Плевен, за да се запознае със ситуацията в града. Държавният глава бе посрещнат от кмета Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев, в присъствието на ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов и доц. д-р Александър Вълков - заместник - изпълнителен директор на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" и декан на факултет "Здравни грижи" в Медицинския университет. Ръкуване при посрещането нямаше съгласно  препоръките на националния кризисен щаб. Спазени бяха и всички останали инструкции за лична безопасност и при влизане на Президента в сградата на Общината - измерване на температурата и наличен дезинфектант за ръце.

След разговор с представителите на местната власт относно обстановката в Плевен и взетите предпазни мерки от страна на всички ангажирани със ситуацията институции, Румен Радев посети и една от фирмите в града, където се запозна на място с действащите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

"Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб", заяви Президентът след срещата с местната управа в Плевен. Той даде висока оценка на мерките, предприети на местно ниво във връзка със създалата се епидемична обстановка и посочи, че в момента действително огромното натоварване пада върху общините. „Трябва да се намери баланса - от една страна, да запазим общественото здраве, от друга страна, да не допуснем парализата на икономиката. Мобилизиран е целият медицински потенциал на Плевенската община. Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност“, коментира Президентът. Той уточни, че мерките са ясни и не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. "Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси трябва да помага. Самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях", каза още Румен Радев. Той посочи също, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. "Те са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", категоричен беше държавният глава. 

Свалете в PDF