Президентът на Румъния се поклони пред паметта на сънародниците си, загинали за свободата на Плевен

1068

С военен ритуал пред Параклис - мавзолей „Св. Георги Победоносец“ днес в Плевен бе посрещнат президентът на Румъния Н. Пр. Клаус Йоханис. Посещението бе част от официалната му визита в България. На плевенска територия гостът бе придружаван от областния управител Ралица Добрева, кмета Георг Спартански и председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.


Румънският държавен глава поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Мавзолея, след което присъства и на панихида, отслужена в памет на румънските герои от Нелуцо Опря- официален представител на Румънската православна църква в България. В знак на признателност Н. Пр. Клаус Йоханис положи цветя и в криптата на „Св. Георги Победоносец“.

Посещението продължи с кратка среща в Актовата зала на местната администрация, където гостът се подписа в почетната книга на Община Плевен. „За мен като Президент на Румъния е голяма чест да съм гост на град Плевен. Плевен е символ на героизма на румънските воини и българските доброволци, които през лятото и есента на 1877 година се сражаваха храбро в битките при Гривица, Опанец, Пордим и други населени места в съдбовен момент за Освобождението на България от османско господство. Много румънски воини и офицери са дали живота си в тези боеве. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между румънския и българския народи. Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава”, написа в книгата г-н Йоханис.

„Визитата ми в България е с едно много ясно послание – нашите държави да си сътрудничат. За мен това посещение в Плевен и полагането на цветя пред този Мавзолей беше особена чест. Тук видях една жива общност, която поддържа крепки връзки с Румъния. Пожелавам на ръководството на общината да запази все така добри партньорските си взаимоотношения с побратимения румънски град Браила“, каза Н. Пр. Клаус Йоханис. В Плевен той поднесе венци и пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II”.

След Плевен румънският държавен глава се поклони и пред паметниците на загиналите за освобождението на Плевен и България румънски воини в Гривица и Пордим.

От посещението си в Плевенско днес румънският държавен глава си тръгна с ароматна българска роза в контейнер и вино от Музея на виното, произведено от плевенския сорт "Гъмза" през 1925 г. И двете са подарък от областния управител на Плевен Ралица Добрева. Н. Пр. Клаус Йоханис получи и почетния плакет на кмета на Община Плевен и реликви от бойното поле, където са се водили битките.

Свалете в PDF