Председателят на Общинския съвет поздрави 35-годишния Петър Петров, извадил кръста от водите на р.Вит

332

И тази година студът не уплаши смелчаците в Плевен, решили да участват във ваденето на кръста от водите на река Вит. Ритуалът за Богоявление се състоя при Историческия мост край село Ясен отново при огромен интерес. Край реката бяха и председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев и общински съветници.

Ритуалното хвърляне на кръста започна с водосвет за здраве, след което се пристъпи и към самото изпълнение на обичая. Близо 50 мъже на различна възраст скочиха в студените речни води, за да опитат късмета си и да изиграят традиционното ледено хоро. Най-малкият участник в него бе 4-годишният Калоян от Плевен. Сред смелчаците и тази година имаше и един общински съветник - това е Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден. Късметът да извади кръста на Богоявление този път се усмихна на 35-годишния Петър Петров от Плевен, който бе поздравен за смелостта си от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Победителят ще получи и парична награда от Община Плевен. Смята се, че който извади кръста на Богоявление, бива честит и здрав през цялата година. В този дух Петър днес си пожела най-вече здраве и сподели за себе си, че е родом от плевенското село Ясен и за първи път участва в ритуала.

И тази година в пресъздаването на обичая при Историческия мост край село Ясен участваха и музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Те представиха традицията във вида, характерен за Северняшката етнографска област, и допринесоха за общото празнично настроение.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Удължават срока на временно спрени…

петък, 25 септември 2020
52

Закупуват допълнителна техника по трансграничен…

четвъртък, 24 септември 2020
79

Местният парламент прие Общия устройствен…

четвъртък, 24 септември 2020
116

ОбС – Плевен прие за…

четвъртък, 24 септември 2020
72