Председателят на ОбС – Плевен участва в дискусия за охраната на детските градини и училища

885

„Ако всеки един от вас се опитва сам да си реши проблемите, свързани с охраната ипропускателния режим в съответните детски градини и училища, нещата се получават частично. За да се справим изцяло и да гарантираме сигурността на децата ни, е нужно тези проблеми да бъдат ясно посочени, обобщени и да се търси начин за тяхното комплексно разрешаване.“

Това заяви на среща по проблемите на сигурността в детските градини и училищатана територията на община Плевен председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Дискусията се проведе днес в зала „Орион“ по инициатива на Регионалния инспекторат по образованиес участието на представители на детски градини и училища от общината. Включиха се и зам.-кметът по обществен ред и сигурностТодор Еленков, Йонита Иванова - началник на отдел „Образование“ в местната управа, Диана Данова - общински съветник и председател на ПК по образование към местния парламент.

Срещата откри Албена Тотева - началник на РИО - Плевен, която заяви, че след форума в Плевен и предстоящите такива в общините в цялата област ще бъде изведена най-добрата практика и тя ще бъде представена пред Министерството на образованието и науката. С кратки презентации бяха посочени и конкретни модели за охрана на няколко училища на територията на град Плевен - НУ „Христо Ботев", ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм и др. Оказа се, че масово учебните заведения разчитат за охрана на сградите си на видеонаблюдение и охранители, а пропускателният режим е регламентиран със заповед на директорите по места. Това обаче не е достатъчно, за да бъдат решени проблемите. В тази връзка бе поставен и въпросът за нуждата от допълнителни средства за охрана на училищата и един от коментираните варианти за това бе чрез делегираните от държавата бюджети да се предвидят допълнителни суми към издръжката на всеки ученик.

По време на дискусията бяха очертани и няколко основни проблема, свързани с охраната на учебните заведения. Това са вандалските прояви, бездомните кучета и агресията на външни посетители. Конкретно бе цитиран и проблем с изоставения басейн в района на ДФСГ „Интелект“, който от години притеснява както ръководството на училището, така и родителите, и учениците. Относно изоставения басейн до сградата на ДФСГ „Интелект“ Мартин Митев припомни, че темата е била коментирана неведнъж в Общинския съвет и за решаването на въпроса е имало пречки, които не са на местно ниво. Той отбеляза още, че в училищата има и други проблеми, свързани с техническата инфраструктура, и за тяхното разрешаване може да помогне Общинският съвет и Община Плевен.

По отношение на бездомните кучета Мартин Митев посочи, че това е една от „любимите“ му теми, и сподели, че въпросът е поставян често на вниманието му от страна на граждани. „Бездомните кучета не са проблем само за училищата. Това е повсеместен проблем. В тази връзка съм дал пред себе си едно обещание и то е като председател на Общински съвет - Плевен да направя всичко възможно проблемът с бездомните кучета в Плевен да бъде окончателно решен“, заяви Митев. Той посочи, че се радва на инициативата на РИО – Плевен за подобни срещи като настоящата и пожела те да бъдат последвани и от конкретни действия за решаване на очертаните проблеми.


Свалете в PDF