Председателят на ОбС - Плевен присъства на годишния отчет-анализ на Областната дирекция на МВР

859

В присъствието на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, зам.-директора на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев, председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, кмета на община Плевен Георг Спартански и административните ръководители на съдебната власт на местно ниво Областната дирекция на МВР - Плевен, представи днес своя годишен отчет-анализ за дейността си за 2018 г. Данните за работата на Дирекцията съобщи нейният директор ст. комисар Красимир Начев.

През 2018 г. в ОДМВР - Плевен, са регистрирани общо 3524 престъпления, при 4455 за 2017 г. В структурата на криминалната престъпност на територията на областта преобладаващи са престъпленията против собствеността - с относителен дял от около 42%, следвани от общоопасните престъпления - от около 31%, и престъпленията против личността - с относителен дял от около 5%. При престъпленията против личността през 2018 г., сравнено с 2017 г., е налице намаление с около 13%. При тежките престъпления против личността, сравнено с 2017 година, намаление се отчита при убийствата - с 3 броя, при трафика на хора - с 9 броя, и при отвличанията - с 4 броя. През 2018 г. са регистрирани 1503 престъпления против собствеността /при 1864 през 2017 г./

Регистрираните през периода телефонни измами са общо 21 /при 52 броя за 2017 г./. При измамите общо разкриваемостта през 2018-а е 41,18%, или с 9,93% повече спрямо 2017-а година, от тях при телефонните измами е постигнатата разкриваемост 95,23%. В резултат на действията на служителите на група „Противодействие на телефонните измами“ на жертвите на телефонните измами са възстановени и върнати общо около 65 000 лева и златни накити.

Относно престъпленията по линия „Наркоразпространение“ от доклада става ясно, че през изминалата година са разкрити 184 такива случая /при 187 за 2017 г./, като допълнително са разкрити още 23 престъпления, регистрирани в предходен период. Установени са и 166 лица, употребяващи и разпространяващи наркотични вещества. През 2018-а на територията на областта са проведени и множество специализирани операции, в хода на които са установени и иззети сериозни количества акцизни стоки без бандерол, съобщи ст. комисар Красимир Начев. След представянето на пълния отчет-анализ на дирекцията той се обърна към колегите си с благодарност за избора да работят в системата на МВР и да изпълняват своята мисия, като изрази убеденост, че и в бъдеще те ще защитават авторитета на Министерството на вътрешните работи, на обществото и законността.

Оценката на професионалното ръководство на МВР за дейността на Областната дирекция на МВР - Плевен, през 2018 г. е висока, посочи в изказването си гл. комисар Иванов. Той отбеляза и добрите показатели на дирекцията във връзка с противодействието на телефонните измами и специализираните операции с установени и иззети стоки без заплатен акциз. Към състава се обърнаха също кметът Георг Спартански и административният ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, Ваня Савова, като и двамата акцентираха в изказванията си върху конкретни въпроси на местно ниво по отношение на сигурността, които очакват своето решение. Посочена бе и необходимостта от законодателни промени в посока създаване на общинска полиция.

„По закон и призвание вие сте хората, на които разчитаме за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Знам, че невинаги вашият труд е видим за обществото. Невидими остават напрежението, рискът, пренебрегването на личния живот и семейството. И в празници, и в делници хората разчитат на вас. Съзнавам, че невинаги получавате и адекватна благодарност и разбиране за тези усилия. Пример е проблемът с битовата престъпност в малките населени места. Хората търсят помощта ви, когато им се е случило нещо лошо - изчезнал близък, кражба, измама или ПТП. За добро или за лошо - очакванията им за справедливост са свързани с вас, а това е огромна отговорност“, каза по повод отчета на ОДМВР - Плевен, председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев. От името на местния парламент и лично от свое име той изрази признание към служителите в дирекцията за тяхната професионална и морална отговорност при изпълнение на служебния им дълг. „Колкото и трудности да имате в ежедневието си като служители на реда, удовлетворението от добре свършената работа винаги е безценно. Убеден съм, че за всеки един от вас решението да бъде от страната на защитниците на интересите на хората е напълно осъзнат избор“, допълни още Мартин Митев.

Свалете в PDF