Председателят Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева присъстваха на откриването на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“

843

С тържествен ритуал по връчване на бойното знаме в присъствието на десетки официални гости днес официално бе поставено началото на  възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. От името на Общински съвет - Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева.

Тържествената церемония започна с посрещане на президента Румен Радев - възпитаник на училището, който бе приветстван от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. В Долна Митрополия бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, народни представители от 15 МИР - Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска и кметът на Община Плевен Георг Спартански, командири на военни формирования, ексначалници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели,  членове на военно-родолюбиви организации, и др.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включваше традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III, а именно на новото войсково знаме да бъдат забити златни пирони на дръжката, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Тази традиция бе спазена и днес от министър Красимир Каракачанов, след което той връчи знамето на бригаден генерал Радойски. Отслужен бе и водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на Училището.

За бъдещото на ВВВУ „Георги Бенковски“ и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски: „Започваме нов етап от развитието на ВВВУ „Г. Бенковски“ с устрем и вдъхновение. Пътят е труден. Изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните - членки на НАТО“, заяви бригаден генерал Радойски.

„Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили“, обърна се към присъстващите и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.

„За мен е върховна чест да присъствам на откриването на ВВВУ „Г. Бенковски. За мен е чест да бъда в този ден, тук с вас когато възстановяваме една несправедливост. Защото в българската история има политици, които взимат мъдри решения, има такива, които взимат глупави решения. Едно от тези решение бе закриването през 2002 година на ВВУ в Долна Митрополия“, отбеляза в обръщението си министър Красимир Каракачанов.

Към присъстващите се обърна и президентът на страната Румен Радев: „Днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти. На нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация“, каза държавният глава. В словото си той подчерта, че училището трябва не просто да бъде възстановено, но и да разгърне нова по дух и съдържание дейност. “Очаквам от ръководството не само в най-кратък срок да възстанови традициите на военновъздушното училище, но и да го превърне в атрактивен образователен и научен център, притегателен за младите и целеустремени българи с качеството на авиационното образование и авиационната наука”, каза президентът.

Официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“ завърши с  изпълнението на химна на Република България от представителния духов оркестър на ВВС и с преминаването в тържествен марш на блоковете.

Решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе взето от Народното събрание на 18 април 2019 г. и влезе в сила на 1 януари 2020 г. От същата дата с президентски указ за началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ бе назначен бригаден генерал Юлиян Радойски.

Свалете в PDF