Предлагат отпускане на персонални пенсии за двама плевенчани

877

Предложения за отпускане на персонални пенсии за двама плевенчани по реда на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, ще бъдат внесени в Министерския съвет. Исканията бяха представени на заседание на Общински съвет – Плевен, провело се на 30 юни.

Първото постъпило заявление е от Таня Маринова, която заявява желание за отпускане на персонална пенсия за сина й Лазар Димитров. Бащата на момчето е починал на 8 август 2012 г. Второто заявление е от името на Бисер Младенов, който заявява желание за отпускане на персонална пенсия на дъщеря му Малина Младенова.Майката на момичето е починала на 3 април 2014 г. И към двете заявления са представени документи, от които става ясно, че доходите и на двете семейства през последните 12 месеца не надвишават сбора от гарантирания минимален такъв за страната, а именно 780 лв. Бисер Младенов е посочил, че на практика семейството му няма никакви доходи. Съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, и по двете заявления Общинският съвет гласува решения за внасяне на предложения в Министерския съвет за отпускане на персонални пенсии по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Местният парламент взе решение за предоставяне и на еднократна финансова помощ в размер на 500 лева на Бисер Димитров от гр. Славяново, община Плевен. Мъжът е с диагноза „Ампутацио крурис декстра“ и средствата са му необходими за поставяне на нова протеза поради изтекъл срок на годност на старата.

Свалете в PDF