Поклон, Апостоле!

1153

С паметен ритуал пред паметника на Васил Левски Плевен отбеляза днес 143-ата годишнина от безсмъртието на Апостола на свободата. Десетки плевенчани сведоха глава пред личността и делото на най-славния син на България. Своята почит към святото дело на Левски засвидетелстваха и Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници. Почит към делото на Апостола отдадоха и областният управител Ралица Добрева, кметът на община Плевен Георг Спартански и заместниците му, представители на държавни и местни институции. Пред паметника на Апостола бяха и десетки ученици.

Ритуалът започна с панихида в памет на Апостола, отслужена от плевенски свещеници от православните храмове в града. Слово по повод паметната дата произнесе кметът Георг Спартански, който отбеляза, че Левски днес очаква от всички нас не думи, а дела и да следваме неговите стъпки.

Пред паметника на Апостола на свободата прозвуча и есето на Деница Вакова - ученичка от 10 клас на СОУ „Анастасия Димитрова“, победител в конкурса са есе на тема „Моите народни будители“:

„Той не e бил високообразован, но е бил гениален!

Словото му не e красиво, но силно!

То не радва, а буди, възпитава и дори плаши.

То не е слово на поет, а на лидер, на съзидател, на месия…!“

„На този ден цяла България трябва да застава на колене, свела чело в знак на преклонение и почит, изпълнена с гордост и вдъхновение. Защото макар и недостойни, всички ние трябва да носим частица от него. Народе, нека въпросителните паднат и пречистим поне малко себе си със спомена и примера на Левски“, обърна се към всички Деница.

В знак на почит към безсмъртното дело на Васил Левски пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, Общински съвет - Плевен, Община Плевен, партии, училища, културни институти, организации и десетки признателни граждани!

Свалете в PDF