Почетен плакет от Общински съвет – Плевен, за 150-ата годишнина на читалище „Съгласие 1869“

273

С почетен плакет в знак на признание за дългогодишната духовна и просветителска дейност Общински съвет - Плевен, уважи честването на 150-ата годишнина на Народно читалище „Съгласие 1869“ - гр. Плевен. Плакета, заедно с поздравителен адрес от името на председателя на местния парламент Мартин Митев, връчи заместник-председателят Петя Василева по време на празничната вечер за представяне на юбилейния сборник, посветен на годишнината. С пожеланието за нови успехи по пътя на просвещението и знанието Петя Василева се обърна към председателя на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов и към всички читалищни дейци, посветили години от живота си на „Съгласие“.

„За мен е чест да Ви поздравя от името на Общински съвет - Плевен, и лично от свое име по случай 150-годишнината на Народно читалище „Съгласие 1869“ - гр. Плевен. Историята на читалището се пише заедно с историята на Плевен! От създаването на културния институт през далечната 1869 г. от един от колосите на възрожденската ни интелигенция - Нестор Марков, до наши дни „Съгласие“ не спира да бъде огнище на знанието, да пази българщината и да обогатява духовния и културен живот на Плевен“, се казва в поздравителния адрес от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него се посочва още, че архивът на читалището, събиран и запазен от родолюбиви плевенчани през всичките тези години, днес е ценен източник и за местната история. „Читалище „Съгласие“ не е само история, то е и настояще! И днес младите хора тук дават израз на своя талант, на желанието да учат и да се развиват! Впечатляващи са успехите на балетната школа, на Фолклорен ансамбъл „Мизия“, на Вокална група „Арлекино“, отбелязва още Мартин Митев. И завършва: „На всички вас, които не спирате да влагате душата и сърцето си за читалищното дело, искам да пожелая, първо, да сте здрави - вие и вашите семейства! Нека успехите, лични и професионални, съпътстват ежедневието ви, а постигнатото - да ви носи удовлетворение и радост!“.

Честването за 150-ата годишнина на НЧ „Съгласие“ 1869“ уважиха представители на институции в града, партньори и приятели на читалището. Празничната вечер започна с музикален поздрав към юбилярите и гостите от Вокална група „Арлекино” и създадената за юбилея песен „На Плевен с любов”. За сборника „150 години читалище „Съгласие 1869” говори доайенът в българското библиотекознание проф. Мария Младенова, която отбеляза, че в читалището са работили редица забележителни личности. Именно те дават тласък в развитието на библиотечното дело не само в Плевен, но и в цялата страна и даже извън нея. Не беше подминат и фактът, че в читалището се ражда плевенският театър, както и това, че тук се пази една от най-големите сбирки  на старопечатни книги, която в някои отношения е по-богата дори от тази на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Честването на юбилейната годишнина завърши под звуците на „Многая лета”.

Свалете в PDF