Почетен плакет от Общински съвет – Плевен, за 150-ата годишнина на читалище „Съгласие 1869“

101

С почетен плакет в знак на признание за дългогодишната духовна и просветителска дейност Общински съвет - Плевен, уважи честването на 150-ата годишнина на Народно читалище „Съгласие 1869“ - гр. Плевен. Плакета, заедно с поздравителен адрес от името на председателя на местния парламент Мартин Митев, връчи заместник-председателят Петя Василева по време на празничната вечер за представяне на юбилейния сборник, посветен на годишнината. С пожеланието за нови успехи по пътя на просвещението и знанието Петя Василева се обърна към председателя на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов и към всички читалищни дейци, посветили години от живота си на „Съгласие“.

„За мен е чест да Ви поздравя от името на Общински съвет - Плевен, и лично от свое име по случай 150-годишнината на Народно читалище „Съгласие 1869“ - гр. Плевен. Историята на читалището се пише заедно с историята на Плевен! От създаването на културния институт през далечната 1869 г. от един от колосите на възрожденската ни интелигенция - Нестор Марков, до наши дни „Съгласие“ не спира да бъде огнище на знанието, да пази българщината и да обогатява духовния и културен живот на Плевен“, се казва в поздравителния адрес от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него се посочва още, че архивът на читалището, събиран и запазен от родолюбиви плевенчани през всичките тези години, днес е ценен източник и за местната история. „Читалище „Съгласие“ не е само история, то е и настояще! И днес младите хора тук дават израз на своя талант, на желанието да учат и да се развиват! Впечатляващи са успехите на балетната школа, на Фолклорен ансамбъл „Мизия“, на Вокална група „Арлекино“, отбелязва още Мартин Митев. И завършва: „На всички вас, които не спирате да влагате душата и сърцето си за читалищното дело, искам да пожелая, първо, да сте здрави - вие и вашите семейства! Нека успехите, лични и професионални, съпътстват ежедневието ви, а постигнатото - да ви носи удовлетворение и радост!“.

Честването за 150-ата годишнина на НЧ „Съгласие“ 1869“ уважиха представители на институции в града, партньори и приятели на читалището. Празничната вечер започна с музикален поздрав към юбилярите и гостите от Вокална група „Арлекино” и създадената за юбилея песен „На Плевен с любов”. За сборника „150 години читалище „Съгласие 1869” говори доайенът в българското библиотекознание проф. Мария Младенова, която отбеляза, че в читалището са работили редица забележителни личности. Именно те дават тласък в развитието на библиотечното дело не само в Плевен, но и в цялата страна и даже извън нея. Не беше подминат и фактът, че в читалището се ражда плевенският театър, както и това, че тук се пази една от най-големите сбирки  на старопечатни книги, която в някои отношения е по-богата дори от тази на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Честването на юбилейната годишнина завърши под звуците на „Многая лета”.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

12 октомври - Ден на…

събота, 12 октомври 2019
73

Дългогодишният преподавател Любка Ванкова събра…

петък, 11 октомври 2019
86

Общинският съвет заседава през октомври…

четвъртък, 10 октомври 2019
113

Постоянните комисии заседават на 14…

четвъртък, 10 октомври 2019
66