Плевенчани виха хоро във водите на река Вит на Богоявление

1224

Над 50 смелчаци на различна възраст скочиха днес във водите на река Вит край Плевен, за да участват в празничното изваждане на богоявленския кръст. Традиционният ритуал се състоя при Историческия мост при село Ясен от 12,30 ч. при огромен интерес и тази година. Край реката на Богоявление бяха и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на екипа му. Във водите на Вит и този път по традиция влезе най-младият общински съветник на Плевен - Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден.

Ритуалното хвърляне на кръста край Вит започна с водосвет за здраве, след което се пристъпи и към изпълнение на обичая. Късметът да извади кръста на Богоявление тази година се усмихна на 27-годишния Цанислав Цветков от Плевен. За първа година във водите на реката се изви и мъжко хоро за празника, развято бе и българското знаме.

Минути след като излезе от водата, Цанислав бе поздравен от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и от кмета Георг Спартански. 27-годишният плевенчанин сподели, че участва за първа година в ритуала, като взел решението да се включи в последния момент. Той пожела здраве и късмет както на семейството си, така и на всички плевенчани. Цанислав ще получи парична награда от Община Плевен, която ще му бъде връчена в понеделник на редовното оперативно заседание в местната управа.

Свалете в PDF