Плевен възстановява членството си в Асоциацията на дунавските общини

460

Плевен възстановява членството си в Сдружението с нестопанска цел „Асоциация на дунавските общини „Дунав“. За решението, прието от Общинския съвет, информира председателят на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански.

Плевен е член на тази асоциация от 2013 г. и редовно е заплащал членския си внос до края на календарната 2020 г. С решение от м. март 2021 г. на Общинския съвет в предходния мандат, членството на Общината в асоциацията е прекратено с мотив, че „…през последните години участието на Плевен е било сведено до „формално присъствие на събрания, без реална практическа полза за решаване на конкретни проблеми в общината“.

„През 2021 г. е утвърдена Визия за развитието на Асоциацията за периода до 2030 г. с посочена основна задача общо развитие на целия Дунавски регион. В тази връзка, считам за целесъобразно Плевен да поднови участието си в асоциацията, за да може съвместно с останалите общини от региона да реализира успешни проекти. Подобно сътрудничество винаги е полезно и колегите в Общинския съвет подкрепиха това мое виждане с решението си“, коментира доц. д-р Малкодански.

Съгласно настоящото решение на Общинския съвет, прието с 33 гласа “за“, Плевен възстановява членството си Асоциацията на дунавските общини, като Общината ще бъде представлявана от кмета д-р Валентин Христов - делегат в Общото събрание, и от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански – заместник-делегат в Общото събрание. В 14-дневен срок кметът д-р Христов трябва да внесе и писмено заявление за придобиване на членството до Управителния съвет на Асоциацията.

Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ е основана в началото на 1993 г., като сдружение на общинските власти в крайдунавския регион. Основна й цел е създаване на обща концепция за развитието на крайдунавския регион, както и сътрудничество с всички заинтересовани страни на територията. АДО последователно разширява дейността си и към момента в нея членуват 34 общини. От област Плевен членове на асоциацията са общините Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Кнежа, Левски, Никопол и Червен бряг.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Избраха експерт-счетоводители за заверка на…

четвъртък, 26 септември 2024
252

Минута мълчание за Ева Маринова…

четвъртък, 26 септември 2024
275

Пепо Петков положи клетва като…

четвъртък, 26 септември 2024
154

Общинският съвет заседава на 26…

сряда, 25 септември 2024
77