Плевен се включва в национална кампания за Световния ден на редките болести

219

За поредна година Община Плевен се присъединява към кампанията по случай Световния ден на редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден на месец февруари. Със свое решение Общинският съвет даде съгласие днес, 29 февруари, емблематичната сграда на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в цветовете на кампанията - синьо, розово и зелено.

С писмо от 20.02.2024 г., изпратено чрез НСОРБ, до Община Плевен е отправена покана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) - организатори на кампанията в подкрепа на пациентите с редки болести „6000 причини за действие“. Инициативата се реализира в партньорство с Българското дружество по нефрология, Българското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Българската асоциация по неонатология, Асоциацията на студентите медици в България – София, Националния алианс на хората с редки болести, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Целта е да се повиши информираността на обществото за редките болести, както и да се поставят ключови въпроси пред компетентните институции, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика и достъп до съвременно лечение на пациентите.

Местните администрации имат възможност да подкрепят инициативата, като в Световния ден за борба с редките болести осветят емблематични сгради в съответната община в някой от цветовете на глобалната инициатива - син, зелен или розов. След обсъждане Общински съвет - Плевен, даде съгласието си тази вечер след 19,00 ч. фасадата на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в един от цветовете на инициативата, като разходите ще са за сметка на общинския бюджет.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен чества 139 години от…

петък, 06 септември 2024
21

Общинският съвет заседава на 29…

сряда, 28 август 2024
231

Общинският съвет прие решения за…

четвъртък, 25 юли 2024
233

Стартира нова процедура за избор…

четвъртък, 25 юли 2024
441