Плевен се поклони пред подвига на Ботев и героите, загинали за свободата ни

878

С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града Плевен почете на 2 юни подвига на поета революционер и на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Церемонията започна с изпълнения на детския духов оркестър и вокална група „Ботевци пеят” при НУ „Христо Ботев” - гр. Плевен, след което последва и традиционният за този ден военен ритуал с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни храмове.

Пред паметника на Ботев в деня, в който отбелязваме 143-ата годишнина от неговата гибел, бяха десетки плевенчани, дошли да засвидетелстват своята признателност. Пред подвига на героите се поклониха народни представители от 15-и многомандатен избирателен район - Плевен, областният управител на Плевен Мирослав Петров и заместниците му, председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, общински съветници, кметът на общината Георг Спартански и представители на екипа му, военнослужещи, представители на институции, политически сили и обществени организации. На ритуала присъстваха и много деца заедно със своите родители. Слово за Деня на Ботев произнесе кметът Георг Спартански, като посочи, че днес всички имат на своите бюра и в кабинетите си портрети на Ботев и Левски, но важното е да помним техните завети и дела в ежедневието си.

В знак на признателност пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя. Честването завърши с минута мълчание, съпроводено от вой на сирени.

 

Свалете в PDF