Плевен се поклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата ни

701

С поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града, с минута мълчание и с вой на сирени Плевен почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Заради пандемията от COVID-19 и наложените противоепидемични мерки тази година няма организиран паметен ритуал, но въпреки това пред паметника отново бяха десетки плевенчани, които засвидетелстваха своята признателност с цветя.

В деня, когато се навършват 144 години от кончината на Ботев, пред подвига на поета - революционер и на загиналите за свободата ни се поклониха и представители на Общински съвет - Плевен в лицето на неговия председател Мартин Митев и общински съветници. Пред паметника бяха още народни представители от 15-и многомандатен избирателен район, областният управител на Плевен Мирослав Петров и заместниците му, кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му, представители на общинска администрация, на институции, политически партии и обществени организации. За поредна година своята почит пред засвидетелстваха и децата от НУ „Христо Ботев“ и НУ „Патриарх Евтимий“ в града.

Така, въпреки ограниченията от наложените противоепидемични мерки, Плевен отново засвидетелства своята признателност към личността и делото на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Свалете в PDF