Плевен с паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов

1260

Паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов, изобретил пастата за зъби "Лакалут", бе открита официално днес в Плевен. Общинският съвет на Плевен прие решението за поставяне на паметния знак на сградата на бившата „Стоматология” в града /на бул. „Русе” №1/ през април тази година в знак на признателност към личността на д-р Маргаритов и с цел съхраняване на паметта за един от най-видните и забележителни зъболекари в България.

Честта да открият паметния знак днес имаха проф. Христо Кисьов и д-р Поля Петева, председател на Районната колегия (РС) на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Сред уважилите събитието бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, заместник-кметът Милен Яков, стоматолози и граждани. С кратко обръщение д-р Петева припомни значими моменти от биографията на д-р Маргаритов и благодари на всички институции, помогнали за поставянето на паметния знак в Плевен.

Инициативата за паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов в Плевен е на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. Реализацията й стана възможна след подкрепа от местната управа и местния парламент. Д-р Маргарит Маргаритов е роден и израснал в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност "Челюстно-лицева хирургия". За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа на тема "Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена Лакалут" и получава докторска степен. Патентова пастата "Лакалут" в Германия, но според германското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи по-късно в България.

В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е на монографии, научни статии и доклади. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Председателят на Общинския съвет уважи…

петък, 01 декември 2023
207

Общинският съвет избра доц. Иван…

четвъртък, 30 ноември 2023
228

Стартират нови процедури за избор…

четвъртък, 30 ноември 2023
115

Петя Василева положиха клетва като…

четвъртък, 30 ноември 2023
73