Плевен с изложба в памет на академик Светлин Русев!

1116

Уникална изложба с творби на академик Светлин Русев бе открита в родния му Плевен. Повод за културното събитие е рожденият ден на големия български творец - 14 юни, 1933 г., и две години от кончината му - 26 май, 2018 г.

На откриването на експозицията в Арт център - Плевен присъстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и представители на екипа му, общественици, политици, емблематични имена на културата в Плевен, приятели и почитатели на творчеството на големия български художник.

„Има личности, които надживяват своето време и един от тях несъмнено е Светлин Русев. Дарението, което той направи на своя роден Плевен, е щедро и неоценимо в материален и в духовен план“, каза при откриване на вернисажа Георг Спартански и посочи, че Светлин Русев никога няма да бъде забравен, докато съществуват неговото творчество и делата, които остави след себе си.

Експозицията представи проф. Ивайло Мирчев - ученик и приятел на Светлин Русев. Проф. Мирчев разказа спомени от далечната 1979 г., когато неговият преподавател проф. Светлин Русев довежда студентите си на практика в Плевен и цял месец им преподава тук безценни уроци. Той цитира и думи на Десислава Минчева: „Светлин е човек мярка, човек институция, човек, който всички ние сме разпъвали безброй пъти на кръста на претенциите си.“ Проф. Мирчев напомни, че през 2023 г. предстои 90-годишнината на Светлин Русев и тогава би трябвало да бъде събрана и ретроспективна изложба с подкрепа на държавата.

В рамките на следващия един месец посетителите на Арт център - Плевен имат възможност да видят за първи път живописни картини голям формат от академик Светлин Русев. Мащабните композиции са тематично обвързани с неговия род, с майка му и баща му. Специално място в изложбата заема непоказван автопортрет на художника, както и текстове - от него и за него, с послания към обществото.

Изложбата в памет на Светлин Русев е по инициатива на негови ученици и приятели, като проф. Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Иван Русев и Емил Попов. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

Свалете в PDF