Плевен посрещна тържествено българския военен контингент, участвал в операция на ЕС в Босна и Херцеговина

318

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ в Плевен днес бе посрещнат българският контингент, участвал във военната операция на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина "АЛТЕА". Българското военно формирование е част от състава на многонационалния батальон на EUFOR в мисията.

Церемонията пред параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" започна с приемане на военния строй от генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Той приветства военнослужещите с добре дошли на българска земя и подчерта достойното им представяне в мисията. На площада бяха още генерал-майор Валери Цолов - командир на Съвместното командване на силите и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", представителите на местната власт в лицето на председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и областния управител Иван Петков, директорът на Териториална дирекция на ДАНС Пламена Петрова, директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Атанасов, комисар Валентин Георгиев - началник на "Охранителна полиция" при Областна дирекция на МВР, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, членове на военнопатриотични организации, близки на военнослужещите.

Основаната част от контингента е сформирана от Четвърти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка в Плевен, както и от военнослужещи от 61-а механизирана бригада в Карлово и 110-и логистичен полк в Пловдив. Съставът е до 110 военнослужещи, от които 99 мъже и 7 жени. Българските военнослужещи са изпълнявали три основни задачи - охрана на база "Бутмир", механизирани и пеши патрули на територията на Босна и Херцеговина и поддържане на сили с висока степен на готовност. Национален командир на контингента е полк. Красимир Ценов - зам.-началник на отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите, помощник-национален командир е подп. Калоян Стоянов - командир на 4 механизиран батальон.

За успешно извършени задачи и отлично представяне по време на мисията военнослужещи получиха награди.

Церемонията завърши с тържествен строй през площад „Възраждане“. 

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Председателят на Общинския съвет уважи…

петък, 01 декември 2023
207

Общинският съвет избра доц. Иван…

четвъртък, 30 ноември 2023
228

Стартират нови процедури за избор…

четвъртък, 30 ноември 2023
115

Петя Василева положиха клетва като…

четвъртък, 30 ноември 2023
73