Плевен почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

295

С поднасяне на цветя, патриотични песни и вой на сирени Плевен почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Паметният ритуал по повод 147-ата годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в присъствието на десетки плевенчани от различни възрасти.

Ритуалът започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни храмове. Духовият оркестър на Плевен и младежкият духов оркестър на училище „Иван Вазов” изпълниха маршове, а детски хор ”Звъника” с художествен ръководител Ваня Делийска изпя най-обичаните и днес възрожденски песни.

На тържеството, организирано от Община Плевен, слово произнесе кметът Георг Спартански. Той подчерта, че всяка година на 2 юни България отдава почит на своите най-свидни герои, и отбеляза: ”Ботев и Левски, и техните сподвижници не питаха ни на Изток, ни на Запад, дали да правят революция, дали да направят кожата си на тъпан, юмруците си на чукове и да се хвърлят на борба със стихиите. Те изповядваха това, което казват и направиха това, което бленуваха. Няма по-висока и по-висша саможертва да служиш на Отечеството си, да защитаваш неговите национални идеали, идеята за чиста и свята република с демократско управление.“

Свята признателност засвидетелстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската администрация, представители на институции, политически партии, обществени организации, военнослужещи от Плевенския гарнизон, много деца от училищата в Плевен. Сред най-малките присъстващи на ритуала бяха децата от клуб „Млади възрожденци” от Начално училище ”Христо Ботев”, Плевен. Всички сведоха глави и отдадоха почит по време на воя на сирените. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност.

Свалете в PDF