Плевен отбеляза тържествено 174 години от рождението на Ботев

581

174-ата годишнина от рождението на големия български революционер, поет и публицист Христо Ботев, бе чествана тържествено днес пред паметника на едноименния булевард в Плевен. С поднасяне на венци и цветя своето уважение засвидетелстваха десетки признателни плевенчани. В церемонията участваха и военнослужещи от Плевенския гарнизон и ученици от ИНУ „Хр. Ботев” в града.

В знак на признателност цветя пред паметника на Ботев положиха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и представители на общинското ръководство, представители на институции, организации, десетки признателни плевенчани, сред тях и много деца.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в гр. Калофер. Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 г. заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен за свободолюбивите си идеи. Учителства в с. Задунаевка, Бесарабия, а в началото на 1867 г. се завръща в Калофер. Още същата година е принуден да емигрира в Румъния. Работи в печатницата на Д. Паничков (1868), прави първите си литературни опити, превежда, участва в театрални представления, сътрудничи на в. "Гайда" и "Дунавска зора". По-късно е учител в Александрия и Исмаил (1869), редактор на в. "Дума на българските емигранти" (Браила, 1871). През 1872 г. се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на в. "Свобода" и "Независимост". Издава сатиричния вестник "Будилник" (1873). След смъртта на Левски (1873) отношенията му с Каравелов, който се отдръпва от революционните идеи, секват, а Ботев оглавява революционната емиграция и списва нейния орган в. "Знаме" (1874-1875). След обявяването на Априлското въстание организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб "Радецки" и слиза на Козлодуй. Четата води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит /на 02.06.1876 г./ Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в една от най-значимите личности в историята на България.

Свалете в PDF