Плевен е домакин на юбилейна ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика

148

Ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката, се събраха в Плевен за участие в юбилейното, двайсето, издание на Ученическата конференция /УК’20/, организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/. Участниците в националната среща бяха приветствани с "Добре дошли" в зала „Гена Димитрова“ от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, в присъствието и на председателя на Постоянната комисия "Образователна политика и читалищна дейност" в местния парламент Цветелин Горанов.

„За мен е истинско удоволствие да видя в Плевен толкова много умни деца, които притежават интелектуални умения, имат устрем и са насочени и от родителите си в правилната посока“, обърна се към участници и организатори Мартин Митев. Той благодари на УчИМИ и Съюза на математиците в България - секция Плевен с председател Диана Данова за жеста и удоволствието Плевен да бъде домакин на този национален форум на знаещи и можещи млади хора от цялата страна. „Вече 20 години Ученическият институт по математика и информатика подпомага таланти в сферите на математиката и информатиката. Германският математик и физик Гаус нарича математиката „Кралицата на всички науки“ и неслучайно в тези срещи участват най-добрите български ученици. Вашето старание и усърдие в знанията е най-добрата инвестиция в изграждането ви като знаещи и можещи млади хора. Както обичам често да казвам - знанието е капитал, който никой не може да ни отнеме. Затова - трупайте знания! Използвате това богатство от опит, което могат да ви дадат и вашите научни ръководители, за да ставате все по-добри в това, което правите“, каза в поздравлението си Мартин Митев и пожела на всички успех в представянето.

На откриването на конференцията в Плевен присъстваха и подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов - заместник-началник по учебната и научна част на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, проф. Емил Колев - ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика, и Емил Келеведжиев - заместник-ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по информатика. В конференцията участват общо 55 ученици - възпитаници на математически и професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представят 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант. Проектите, участващи в УК ’20 в Плевен, са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени за форума. Разработките ще се оценяват от две журита с членове учени от БАН, Софийския и Пловдивския университет и преподаватели.

Двайсетата ученическа конференция (УК ’20) в Плевен завърши с награждаване на най-добрите проекти в съботния ден в Туристическия дом. Отличените получават покана за участие /ако не са в 12. клас/ в интервюто за избор на двамата български участници в RSI 2020 /форумът е в началото на февруари/ и покана за участие в Ученическата секция на 49-ата пролетна конференция на СМБ /13-17 април 2020 г., Варна/.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен се преклони пред живота…

сряда, 19 февруари 2020
61

Общинският съвет с две заседания…

вторник, 18 февруари 2020
101

Мартин Митев поздрави Основно училище…

вторник, 18 февруари 2020
177

Обсъждат промени в три общински…

вторник, 18 февруари 2020
70