Плевен е домакин на юбилейна ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика

331

Ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката, се събраха в Плевен за участие в юбилейното, двайсето, издание на Ученическата конференция /УК’20/, организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/. Участниците в националната среща бяха приветствани с "Добре дошли" в зала „Гена Димитрова“ от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, в присъствието и на председателя на Постоянната комисия "Образователна политика и читалищна дейност" в местния парламент Цветелин Горанов.

„За мен е истинско удоволствие да видя в Плевен толкова много умни деца, които притежават интелектуални умения, имат устрем и са насочени и от родителите си в правилната посока“, обърна се към участници и организатори Мартин Митев. Той благодари на УчИМИ и Съюза на математиците в България - секция Плевен с председател Диана Данова за жеста и удоволствието Плевен да бъде домакин на този национален форум на знаещи и можещи млади хора от цялата страна. „Вече 20 години Ученическият институт по математика и информатика подпомага таланти в сферите на математиката и информатиката. Германският математик и физик Гаус нарича математиката „Кралицата на всички науки“ и неслучайно в тези срещи участват най-добрите български ученици. Вашето старание и усърдие в знанията е най-добрата инвестиция в изграждането ви като знаещи и можещи млади хора. Както обичам често да казвам - знанието е капитал, който никой не може да ни отнеме. Затова - трупайте знания! Използвате това богатство от опит, което могат да ви дадат и вашите научни ръководители, за да ставате все по-добри в това, което правите“, каза в поздравлението си Мартин Митев и пожела на всички успех в представянето.

На откриването на конференцията в Плевен присъстваха и подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов - заместник-началник по учебната и научна част на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, проф. Емил Колев - ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика, и Емил Келеведжиев - заместник-ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по информатика. В конференцията участват общо 55 ученици - възпитаници на математически и професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представят 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант. Проектите, участващи в УК ’20 в Плевен, са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени за форума. Разработките ще се оценяват от две журита с членове учени от БАН, Софийския и Пловдивския университет и преподаватели.

Двайсетата ученическа конференция (УК ’20) в Плевен завърши с награждаване на най-добрите проекти в съботния ден в Туристическия дом. Отличените получават покана за участие /ако не са в 12. клас/ в интервюто за избор на двамата български участници в RSI 2020 /форумът е в началото на февруари/ и покана за участие в Ученическата секция на 49-ата пролетна конференция на СМБ /13-17 април 2020 г., Варна/.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Удължават срока на временно спрени…

петък, 25 септември 2020
52

Закупуват допълнителна техника по трансграничен…

четвъртък, 24 септември 2020
79

Местният парламент прие Общия устройствен…

четвъртък, 24 септември 2020
116

ОбС – Плевен прие за…

четвъртък, 24 септември 2020
72