Плевен отбеляза Деня на храбростта с молебен за здраве и военен ритуал

205

С изнасяне на осветената икона на покровителя на Плевен Св. Георги Победоносец, придружена от курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски”, днес в Плевен бе поставено началото на тържественото честване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май. Кулминацията на празника бе пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на пл. „Свободата”, с молебен за здраве и военен ритуал.

На площада бяха Военни формирования от Гарнизон Плевен, представители на държавната и местна власт в лицето на заместник - областния управител на Плевен Виолета Иеремиева, председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и съветници, кмета на Общината Георг Спартански и заместниците му, представители на военно-патриотичните организации, деца от клуб "Млади възрожденци" при Начално училище "Христо Ботев", десетки граждани.

За историята на честването слово произнесе проф. д-р Мануш Христов  - военен историк и декан на Факултет „Авиационен“ във ВВВУ „Георги Бенковски”, след което празникът продължи с награждаване на военнослужещи, цивилни служители и представители на военно- патриотичните организации по повод 6 май.

Тържественият ритуал за Деня на храбростта в Плевен завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия и с тържествен марш на военните части на централния площад „Възраждане“.

Свалете в PDF