Плевен чества 180 години от рождението на Васил Левски

1188

С тържествен ритуал пред паметника на Васил Левски Плевен чества 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Ритуалът по повод годишнината от рождението на един от най-обичаните синове на България започна с приемане на почетния военен караул от началника на Плевенския гарнизон полк. Николай Бешев, след което бе отслужена и панихида от свещеници от плевенските храмове.

Пред паметника на Апостола на свободата днес бяха десетки признателни плевенчани, сред тях и представителите на местната и държавна власт. Своята почит и признателност към славното дело на Левски засвидетелстваха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът на Плевен Георг Спартански и заместниците му, зам. областният управител Татяна Божинова, представители на политически партии, институции и членове на дружество „Традиция”. На церемонията имаше и много деца, сред тях в четнически униформи се отличаваха учениците от клуб „Млади възрожденци“ при НУ „Христо Ботев“ - Плевен, заедно със своя директор Цветелин Горанов.

„Датата е 18 юли 1837 година! Във време, когато в модерна вече Европа се строят фабрики, правят се научни открития и велики писатели оставят своите литературни шедьоври, в тъмните недра на Османската империя, в едно българско градче в сърцето на поробена България се ражда син на име Васил. Никой не избира мястото и времето, в което да се роди, още по-малко избира името, което ще носи. Но от нас зависи с какво съдържание в своя жизнен път ще запълним това име и с какво ще останем в спомените на своите следовници“, каза в словото си по повод годишнината кметът Георг Спартански. Той посочи още, че когато говорим за Левски, когато работим за Плевен и България - Левски трябва да е пред очите ни, както пред очите ни трябва да бъде и националният флаг.

В изпълнение на Общинския духов оркестър прозвуча химнът на България, звучаха и стихове за Левски. За 180-ата годишнина от рождението на Апостола бяха поднесени венци и цветя от признателен Плевен.

След тържествения ритуал пред паметника на Апостола на свободата всички присъстващи, предвождани от Духовия оркестър, се отправиха и към паметната плоча на мястото, където през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет. На мястото някога се е намирала къщата на местния търговец Анастас Попхинов, брат на друг бележит наш съгражданин и близък съратник на Левски - Данаил Христов Попов. Пред паметната плоча председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът Георг Спартански и зам. областният управител Татяна Божинова поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признателност.

 

Свалете в PDF