Плевен чества 142 години от Освобождението на България!

877

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“, в присъствието на стотици признателни плевенчани и гости на града, Плевен отбеляза днес 142-ата годишнина от Освобождението на България. На 3 март 1878 г. в Сан Стефано е подписан Санстефанският мирен договор, който поставя  основите на българската държава.

Тържествената церемония започна с приемане на почетния военен строй от бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Плевенския гарнизон и началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия. На площада бяха представители на държавната и местна власт в Плевен - председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, областният управител Мирослав Петров и заместниците му, кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипа му, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, представители на дипломатически мисии, военнослужещи, представители на политически и обществени организации, културни институти, много ученици и граждани. В центъра на Плевен бе издигнато националното знаме, след което ритуалът продължи с панихида в памет на загиналите, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове в града.     

За историческите събития отпреди 142 години и саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за Освобождението на страната ни, припомниха в словата си кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. Те отбелязаха, че и днес - 142 години след Освобождението, всички трябва да знаят и помнят, че свободата не се дава даром и всички ние трябва да бъдем горди с нашата история.

Пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите. Паметта на героите беше почетена с минута мълчание. 

Свалете в PDF