Плевен чества 140 години от освобождението си!

1297

С празнична Света литургия, отслужена в храм „Св. Параскева” тази сутрин, започна тържественото честване на 140-годишнината от освобождението на Плевен. На 10 декември плевенчани отдават почит и свеждат глави в знак на признателност към хилядите загинали в славната Плевенска епопея през 1877 година. В 11,00 часа на централния площад „Възраждане“ бе дадено начало и на тържествения ритуал с посрещане на официалните лица и панихида, отслужена от тримата митрополити – Игнатий, Антоний и Меркурий. 

На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-ото народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, представители на държавната и местна власт в Плевен. Своята признателност към загиналите за свободата на Плевен засвидетелстваха и стотици граждани.

В знак на признателност към паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред Мавзолея „Св. Георги Победоносец“.

Програмата на Община Плевен за отбелязване на 140 години от освобождението на Плевен продължава с празничен концерт под мотото „Плевен помни!” в ДКТ „Иван Радоев“.

Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва и Президентът Румен Радев, който е патрон на честванията.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
73

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
66

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
64

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
82