Плевен чества 138 години свободна България

1019

С тържествен ритуал пред храм-мавзолей "Св. Георги Победоносец" и Вечния огън Плевен отбеляза 138 години от най-светлата за всички българи дата - 3 март, деня на Освобождението на България.Стотици плевенчани излязоха на площад „Възраждане“, за да засвидетелстват своята признателност. Сред официалните лица на площада бяха ръководството наобщина Плевен, Общински съвет - Плевен, Област Плевен, депутати, представители на политически партии и гости. Ритуалът в празничния ден започна с издигане на националния трибагреник.След това Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове в града отслужиха панихида пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в който се пазят костите на стотици воини, загинали за освобождението на Плевен.

Празнични слова за 3-ти март произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител Ралица Добрева.„Всички ние трябва да бъдем българофили, трябва да обичаме България и да не мразим никого, защото истински свободните, истински демократичните, истински големите народи и нации не мразят никого. Омразата поражда омраза, насажда недоверие, омразата не води напред, а връща назад”, каза в словото си кметът на Плевен. „Вярвам, че заедно ще работим така, чеда постигнем Плевен такъв, какъвто го виждаме в нашите мечтии такъв, какъвто искаме да го оставим на нашите деца. Честит празник на всички и вечна да бъде паметта на загиналите за нашето Освобождение. Нека Бог да пази и закриля Плевен и България”, завърши обръщението си Георг Спартански.

„Днес, на най-светлата дата в българската история, 3-ти март, ние, съвременните българи, празнуваме подвига,храбростта и героизма на поколения безименни наши предци. Вдъхновяваме се от героизма и неугасващия плам, достойнство, чест и саможертва на титани като Левски, Ботев, Раковски, Волов, Хитов и още стотици светли личности в пантеона на българската история. Прекланяме се пред нетленната памет на стотици хиляди руски, румънски, украински,белоруски, финландски, полски, молдовски войни и синове на Прибалтика и Закавказието, напоили с кръвта си българската земя“, каза в словото си и областният управител Ралица Добрева. И още: „На 3-ти март, когато празнуваме освобождението на нашето отечество, аз съм благодарназа това, че децата ми растат в свободна държава, че делника им не познава страха на угнетения, а мечтите им не срещат прегради.И наша е отговорността да направим така, че и следващите поколения българи, да живеят достойно в свободна, горда и красива България!“

След тържествените слова в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България бяха поднесени венци и цветя. От 12 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ започна и празничният концерт.

Свалете в PDF