Плевен чества 108 години Независима България

926

С тържествен ритуал пред ДКТ „Иван Радоев“, Плевен чества една от най-светлите дати в родната история - 22 септември, Деня на Независимостта!

Празникът събра на площад „Стефан Стамболов“ редица официални лица, родолюбиви граждани и патриоти. Сред присъстващите бяха областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му, общински съветници, представители на държавната и местна власт, на политически сили. Честването започна с приемане на почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен и изпълнения на родолюбиви песни от Общински хор „Гена Димитрова“ под диригентството на Анелия Дечева, в ритуала участва и Общинският духов оркестър.

„Намираме се на историческото място - пред входа на ДКТ „Иван Радоев“, от стълбите на който на 22 септември 1908 г е прочетен манифеста на княз Фердинанд I за обявяване на независима България. По този повод е поставена и тази морена, която да напомня на потомците ни за това паметно събитие. За да знаят не само, че днес е празник, а какъв е духа на този празник. Един акт с огромно политическо значение, който оставаше незаслужено пренебрегнат в най-новата българска история“, каза в словото си кметът Георг Спартански. И допълни: „Актът на обявяването на Независимостта е пример, който трябва да следваме и днес. Този акт е достоен за уважение и гордост, защото показва силата, волята и желанието на българите да живеят свободни и горди!“

Слово в празничния ден произнесе и областният управител на Плевен Ралица Добрева.„Вече 108 години от обявяването на Независимостта на България този акт стои като завет и исторически урок за поколения родолюбиви българи. Вярвам, че възторгът на българския народ от 22 септември 1908 г. живее в сърцата и на нас, днешните българи, решени достойно и гордо да следваме завета на предците си. Да живее, свободна, единна, демократична и независима България! Честит празник!”, пожела Ралица Добрева.


След тържествените слова бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак, поставен пред театъра за 100-годишнината от Независимостта на България. С едноминутно мълчание всички присъстващи сведоха глави и почетоха делото на радетелите за Независима България. Прозвуча и националния химн.

Честит празник!

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Избраха експерт-счетоводители за заверка на…

четвъртък, 26 септември 2024
252

Минута мълчание за Ева Маринова…

четвъртък, 26 септември 2024
275

Пепо Петков положи клетва като…

четвъртък, 26 септември 2024
154

Общинският съвет заседава на 26…

сряда, 25 септември 2024
77