Паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия увековечава подвига на героите от Дойран

1949

С тържествена церемония, в присъствието на хиляди плевенчани и гости на града на 16 ноември в Плевен официално бе открит паметник на Девета пехотна плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея, начело с техния командир генерал Владимир Вазов. Мемориалът е първият от подобен мащаб, издиган през последните 75 години, и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран.

Историческото събитие в Плевен събра в събота представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, военни формирования, на бизнеса, стотици родолюбиви българи от различните краища на страната. На церемонията бяха председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев; общински съветници, кметът на община Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров и неговите заместници. За откриването в града пристигна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, народни представители, командири и началници на военни формирования и др.

Празничната церемония започна от площад „Възраждане“ с демонстрации на Националната гвардейска част, ученическия гвардейски отряд от Плевен и представителния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Празникът за Плевен продължи с тържествено откриване на паметника на площад „Свобода“. Символичното прерязване на лентата на новия мемориал направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с председателя на Комисията по отбрана към НС ген. Константин Попов и доайена на Изпълнителния комитет „Героите на Дойран” Атанас Данаилов. Последва освещаване и от свещеници от плевенските храмове.

„За мен е чест да открием този паметник, който Плевен отдавна заслужаваше. Преди година и половина инициативният комитет за изграждането му се обърна към мен с предложението да стана техен патрон и аз им благодаря за това“, обърна се към присъстващите на площада министър Красимир Каракачанов. Той припомни величавите моменти от защитата на Дойран от българската войска и командирските и личностни качества на пълководеца генерал Вазов, спечелил уважението на свои и чужди на бойното поле. „Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ“, каза Каракачанов. И отбеляза: „Този паметник увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, служили в българската войска, и днес България има нужда от такива паметници“. Вицепремиерът благодари на Министерството на отбраната за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „Героите на Дойран“, Община Плевен, както и на всички, подкрепили със средства и усилия изграждането на паметника, включително и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.

„Ние вече 101 години сме длъжници на тези наши прадеди, които оставиха костите си, за да я има България. 101 години опитите да бъде увековечена тяхната памет с достоен мемориал, пред който българите да скланяме глави и да поднасяме венци и цветя в знак на признателност, не се осъществиха. Но когато държава, общинска власт и инициативен комитет на граждани обединят своите усилия в името на една благородна кауза, се вижда, че можем много. Длъжни сме пред всички тези хиляди достойни воини на България да тачим тяхната памет и да познаваме своята история”, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

За подвига на героите при Дойран и важността на историческата памет говори в словото си и представителят на ИК „Героите на Дойран“ Иван Нинов. От името на Инициативния комитет Иван Нинов  благодари и на всички дарители, подкрепили благородното начинание в Плевен.

В знак на признателност пред подвига на героите от Дойран пред новия паметник бяха поднесени венци и цветя.

***
Изграждането на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен се реализира за около година и половина, като патрон на Инициативния комитет през март 2018 г. стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята за мемориала обаче е на близо 100 години. Мемориалът представлява архитектурно-художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Петте фигури са дело на скулптора Борис Борисов. Централната фигура е на генерал Вазов - бележит наш командир и военачалник, командир на Девета пехотна плевенска дивизия в състава на Първа българска армия през Първата световна война. Наред със забележителната му военна кариера името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. През 1936 г. ген. Владимир Вазов като член на ръководството и дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специален гост на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните знамена са наведени при преминаването му в знак на почит. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва английските войски, участвали в атаката на Дойран през Първата световна война.

 

Свалете в PDF