Плевен чества 142 години от освобождението си!

980

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ Плевен отбеляза 142 години от Освобождението си от турско робство! На 10 декември плевенчани отдават почит и свеждат глави в знак на признателност пред паметта на хилядите знайни и незнайни воини, загинали в славната Плевенска епопея през 1877 година.

Началото на тържествения ритуал бе дадено с посрещане на официалните лица и панихида, отслужена от Негови Високопреосвещенства Плевенския митрополит Игнатий, Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници. На паметния ритуал на площада присъстваха представители на държавната и местна власт - народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон /Русия/, от Плоцк /Полша/, от Браила /Румъния/, военнослужещи от Българската армия, десетки признателни граждани и гости на града.  

За историческите събития отпреди 142 години и славната Плевенска епопея припомни в словото си кметът на Общината Георг Спартански. Той подчерта отново ролята на Плевен за Освобождението на страната ни и посочи, че повече от 400 са паметниците на признателност към загиналите за свободата ни на територията на страната, над една трета от тях са на територията на Плевен и региона.

В знак на признателност пред паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея „Св. Георги Победоносец“. Запазена бе и минута мълчание.

Програмата на Община Плевен за отбелязване на 142 години от Освобождението на Плевен продължи с празничен концерт в ДКТ „Иван Радоев“.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
73

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
66

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
64

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
82