Отчетоха общинските програми за развитие на туризма и управление на околната среда

904

Общински съвет – Плевен прие на априлската си сесия отчетите за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в общината и Програмата за управление на околната среда на Община Плевен. И двата отчета са за периода 2015 година, информира на брифинг в пресклуба на БТА Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

„Относно туризма всички виждаме, че има още много какво да се прави в тази посока. Даденостите ги има, но е нужна много работа“, заяви Мартин Митев. Според Председателя на местния парламент безспорен е фактът, че Плевен има огромен туристически потенциал, има своите културно–исторически забележителности, може да развива и медицински туризъм.

„За последният трябва да кажем, че в Плевен имаме нужната за това силно развита медицина, но ни куца периферната част на този процес като места за настаняване и дори добре развит транспорт, с който цикъла да бъде затворен“, коментира Мартин Митев. Във връзка с темата за туризма в Плевен той отбеляза и факта, че Туристическият информационен център в Плевен си върши работата проформа.

От отчета за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Плевен през 2015 г. стана ясно, че туристите, български и чуждестранни граждани, посетили община Плевен през 2015 г., са съответно 23730 и 6383 души. Туристическият данък, събран на територията на общината, заплатен за нощувка в местата за настаняване към 31 декември 2015 г., е съответно 41824 лв., таксите от категоризиране на туристически обекти за периода са 11075 лв. Или общо средствата, набрани от туристически данък и такси от категоризиране на туристически обекти през годината са в размер на 52899 лв.

Дейностите, отчетени в Програмата за управление на околната среда на Община Плевен през 2015 г., касаят изграждането на регионалната система за управление на отпадъците, подобряване качеството на атмосферния въздух, озеленяване, изпълнените дейности от Плана за действия към „Стратегическата карта за шум на град Плевен“. От отчета става ясно, че през годината са постъпили общо 42 сигнала от граждани по въпросите за шума в околната среда. След проверки са съставени 20 предупредителни протокола за нарушения на Наредба №1 за обществения ред и опазването на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Плевен. През същия период ОДМВР - Плевен е съставила и 21 акта за нарушения на чл.3, ал.1 от Наредба №1. През 2015 г. са извършени и над 190 проверки по сигнали за проблеми с уличната настилка в град Плевен. Частично асфалтиране е направено на 58 места, се посочва в отчета. „При обсъждане на документа на сесията се чуха редица мнения в посока на това, че все още има какво да се желае и по отношение на чистотата на града, и на въздуха, и за овладяване на шума в Плевен“, заяви на пресконференцията днес Мартин Митев.

Свалете в PDF