ОФК „Спартак Плевен“ ще продължи да ползва безвъзмездно стадион „Плевен“, решиха съветниците

763

Стадион „Плевен" ще бъде предоставен за безвъзмездно ползване за още една година на Сдружение "Общински футболен клуб Спартак Плевен” за тренировъчна и състезателна дейност. Решението е на Общинския съвет и бе прието на днешното заседание с 32 гласа „за“, 2 „въздържал се“, против - няма.

Стадион „Плевен” е частна общинска собственост съгласно акт за общинска собственост от 03.07.2012 г. Имотът включва футболен терен, лекоатлетическа писта, трибуни с административно-битови сгради и ел.-информационно табло, заедно с урегулиран поземлен имот, отреден за стадион, паркинги и озеленяване. По кадастрална карта всичко е на площ от  52 095 кв.м.

С решение от юни 2020 г. на Общински съвет - Плевен и договор от август същата година стадионът бе предоставен на ОФК „Спартак Плевен” за срок от 1 година. На 12 август тази година в общинска администрация е постъпило предложение за подписване на нов договор за безвъзмездно ползване на имота във връзка с участието на отбора в първенството на Трета футболна лига. В цитираното искане се посочва, че след положените усилия на Общината и извършените ремонтни дейности по стадиона през пролетта на 2020 г. футболният клуб е получил лиценз и са провеждани футболни срещи от първенството на Трета ПФЛ. Посочва се също, че предоставянето за безвъзмездно ползване на имота на футболния клуб ще бъде в интерес на гражданите, които ще имат възможност да наблюдават срещите на любимия си отбор в Плевен на подновеното футболно първенство за сезон 2021 - 2022 г.

Общински футболен клуб Спартак Плевене вписан в публичния регистър от Закона за физическото възпитание и спорт, воден от Министъра на младежта и спорта. Съгласно закона спортните обекти - държавна или общинска собственост, може да се предоставят безвъзмездно за определено време, за тренировъчна и състезателна дейност от спортните организации, вписани в регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1 от същия. В ЗФВС липсва изрична правна регламентация, относно срока за предоставяне за безвъзмездно отдаване на спортни обекти, поради което по целесъобразност и спрямо тренировъчната и състезателна дейност на спортния клуб, Общински съвет - Плевен е този, който определя срока за ползване на имота.

След обсъждане съветниците решиха новият договор да бъде отново за 1 година, като разходите, свързани с текущото обслужване и поддръжка на имота през този период, както и данък недвижими имоти и такса битови отпадъци, ще са за сметка на сдружението.

 

Свалете в PDF