Общинският съвет реши: Увеличават двойно средствата за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми в общината

474

В община Плевен се увеличават двойно средствата, които се отпускат за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми, като съответната сума става от 500 на 1000 лв. за лице. За решението, прието от Общинския съвет, информира на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански.

„Увеличаваме средствата от 500 на 1000 лв., които също са недостатъчни, но са стъпка в правилната посока. Надявам се с течение на времето тази сума да се увеличава. Средствата се предоставят за извършване на необходимите изследвания, предшестващи инвитро процедурите“, коментира доц. д-р Малкодански.

С решение на Общинския съвет бе избран състав на комисия за разпределение на средствата за подпомагане решаването на репродуктивни проблеми на граждани в общината, председател на комисията е доц. д-р Бисер Борисов. Съгласно действащите в момента правила, кандидатите за финансово подпомагане трябва да отговарят на няколко основни критерия: Да са български граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Плевен и за период не по-малко от една година от датата на кандидатстване; Да нямат родствена връзка по права линия и до четвърта степен по съребрена линия; Да не са поставени под запрещение; Наличие на репродуктивен проблем. Въз основа на решение на комисията, кметът на Общината, в 7-дневен срок от получаването на протокола от заседанието, издава удостоверение за финансово подпомагане на заявителя. Той, от своя страна, представя издаденото удостоверение в посочено в него лечебно заведение. Правото за финансово подпомагане се погасява, ако след изтичане на едномесечен срок от издаване на удостоверението, същото не е потърсено и заявителят може да кандидатства отново за финансиране по реда на действащите правила.

Община Плевен подпомага финансово граждани с репродуктивни проблеми повече от 10 години. Средствата за това се планират ежегодно с общинския бюджет, като предвидената сума за 2024 г. е в размер на 39 000 лв. и при необходимост може да бъде увеличена. Справка в годините назад показва, че средно между 50 и 55 лица с репродуктивни проблеми кандидатстват годишно за такава финансова подкрепа. Заявителите подават документи в Центъра за административно обслужване на граждани в Плевен, който се намира на адрес: пл. „Възраждане“ №4.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен чества 139 години от…

петък, 06 септември 2024
21

Общинският съвет заседава на 29…

сряда, 28 август 2024
231

Общинският съвет прие решения за…

четвъртък, 25 юли 2024
233

Стартира нова процедура за избор…

четвъртък, 25 юли 2024
441