Общинският съвет подкрепи предложение по трансграничен проект за парк- музей „Гривица“

728

Общински съвет - Плевен, подкрепи предложение за изпълнение на дейности по проект „Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за Мемориален парк „Гривица" и крепост „Турну“ за обект „Проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР на обект „Военен етнографски комплекс на територията на парк - музей „Гривица“. Проектът е партньорски между Община Плевен (Водещ партньор) и Община Турну Мъгуреле (Партньор) и предвижда разработване на туристически продукти и услуги, основани на историческото военно сътрудничество и военни традиции от древността до съвремието, превръщайки трансграничния район в привлекателна туристическа дестинация.

Във връзка с изпълнение на дейности по проекта е необходимо Община Плевен да даде съгласие за разполагане на преместваеми съоръжения и експозиции на територията на парка, както и за реновиране на алеята към Мавзолея костница. Проектното решение предвижда създаването на военно-етнографски комплекс с минимална екологична намеса, без значителна промяна на терена. На територията на комплекса ще бъдат разположени преместваеми и/или демонтируеми съоръжения, групирани в три основни зони:

Първа зона “Входно пространство“ ще бъде в близост до мотела и ще осигурява достъпа до другите две. В тази част се предвижда монтаж на тоалетни, входна арка, алеи от каменна настилка, реставрация на пътеките, алейно осветление, елементи на парковия дизайн и художествено осветление.

Втората зона „Пространствени композиции“ ще бъде в западната част на парка. Тя ще включва: пространствени композиции, алеи от каменна настилка и алейно осветление, заедно с елементи на парковия дизайн.

Третата зона “Военно-тематична игрова зона“ ще бъде оформена като класически военен лагер от онова време. Зоната ще включва: алеи от каменна настилка, подвижна сцена, палатка „Спално помещение“, палатка „Полева трапезария“, палатка „Пейнтбол“, игрище за пейнтбол, тренировъчна ивица, алейно осветление, и елементи на парковия дизайн.

И трите зони ще бъдат разположени в ниската част на парка с цел визуалното им разграничаване от по-високата зона с паметници на недвижимото културно наследство.

Парк - музей „Гривица“ се намира западно от с. Гривица. В актуализиран списък на архитектурните паметници на културата в Община Плевен румънският мавзолей и парка е обявен за исторически паметник на културата с национално значение, а на основание Закона за културното наследство притежава статут на историческа недвижима културна ценност с категория „Национално Значение". В границите на парка са разположени обекти със статут на недвижима културна ценност. През изминалите над сто години от създаването му, в парк-музей Гривица са били построени допълнително сгради, главно в зоната източно от костницата. Извършвани са и различни частични ремонти на отделни обекти и елементи, като по-мащабните са били през миналия век.

Свалете в PDF