Общинският съвет гласува 5 000 лв. за лечението на проф.Недкова, съветниците се включват в кампанията и с лични средства

116

Еднократна финансова помощ в размер на 5 000 лв. от бюджета на Община Плевен ще бъде предоставена за подпомагане лечението на проф. Ваня Недкова - Коларова - изтъкнат педиатър, един от хората, посветили живота си на здравето на плевенските деца и децата на България. Решението е на Общинския съвет на Плевен и бе прието днес с единодушната подкрепа на всички съветници. Групите в Общинския съвет се включват в кампанията и с лични средства.

Предложението за финансово подпомагане на проф. Ваня Недкова бе внесено от Постоянната комисия по „Бюджет и финансова политика“ като допълнителна точка в дневния ред на днешната сесия. По-рано тази седмица, на свое заседание, комисията разгледа молба от близките на проф. Недкова относно отпускане на еднократна финансова помощ за лечението ѝ. При обсъждане на предложението днес в залата многократно бе подчертано, че в случая става дума за морален жест към един изтъкнат лекар и човек, чийто принос не би могъл да се измери в пари. По предложение на групите в Общинския съвет в залата бе поставена урна за дарения и поет ангажимент за финансова подкрепа за проф. Недкова не само със средства от общинския бюджет, но и с лични средства. Те ще бъдат дарени лично от общински съветници и от името на групите в местния парламент по обявената банкова сметка за лечението на проф. Недкова.  

Проф. Ваня Недкова е ръководител на Катедра "Педиатрия" в Медицинския университет в Плевен, началник е на клиниката по Детски болести в Университетската болница и е Републикански консултант по педиатрия за Централна Северна България. Тя е диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неоходжкинов Т лимфом – ангиоимунобластен тип. Към настоящия момент лечението й се провежда в клиника в Хановер, Германия, изцяло с лични средства на нейните близки поради отказ от Експертния съвет по Онкохематология към НЗОК от финансиране. „Надяваме се, че с общи усилия ще можем да помогнем на проф. Ваня Недкова отново да се върне към призванието си - да дарява здраве на българските деца от Плевен и цялата страна, и да подготвя бъдещите най-добри педиатри в региона“, се казва в писмото от близките на проф. Ваня Недкова.

За лечението на проф. Ваня Недкова е разкрита следната банкова сметка за дарения:

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Общинският съветник Георги Славов с…

понеделник, 20 септември 2021
39

Мартин Митев, председател на ОбС…

сряда, 15 септември 2021
183

Отчетът на общинския бюджет за…

вторник, 14 септември 2021
83

ПГ по облекло и текстил…

четвъртък, 09 септември 2021
174