Общински съвет - Плевен с цветя за 24 май пред паметника на светите братя Кирил и Методий

633

С поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий Общински съвет - Плевен отбеляза празничния 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година Плевен почита един от най-светлите празници по по-различен начин - без общоградско честване, за да се избегне събирането на много хора на едно място по едно и също време.

Пред паметника на Кирил и Методий на едноименната улица в Плевен днес в 10,00 ч. бяха поднесени цветя от името на председателя на местния парламент Мартин Митев и от името на Общинския съвет. Мартин Митев поздрави за празника и всички хора на знанието и духа:

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

ХОРА НА ЗНАНИЕТО, ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА,

СКЪПИ ПЛЕВЕНЧАНИ,

На 24 май отбелязваме един от най-обичаните български празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

24 май е най-светлият български ден, защото е единственият, в който всички ние крачим заедно в една посока, водени от химна на родното слово.

Това е денят, в който всеки отправя думи на благодарност към учителите, към творците и към всички онези, които милеят за българщината. Ден на словото, на просвещението и духовността!

За пореден път днес ние засвидетелстваме своето уважение към делото на първоучителите - Св. Св. Кирил и Методий, към всички, които носят и предават на следващите поколения силата на словото и уважението към знанието!

Нека продължим да бъдем достойни следовници на просветителите, които милеят за род и родина. И както обичаме България, така да обичаме и българския език, който предците ни възпяваха, отглеждаха и браниха!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Цветя в този час пред паметника поднесоха и представители на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет - Плевен. От вчера пред мраморния монумент, дело на плевенския скулптор Димитър Цонков, своята признателност засвидетелстват и редица представители на културни и образователни институции и ведомства в града, много признателни плевенчани.

 

Свалете в PDF